Ianuarie, luna de debut al valului 5 - Omicron în România. Deschiderea şcolilor va avea iarăşi rol de catalizator epidemic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia că numărul de cazuri Omicron se dublează în mai puţin de patru zile 4 zile, potrivit datelor din Africa de Sud. Medicul afirmă că în România valul 5 va veni în ianuarie, el estimând că se va ajunge şi la peste 32.000 de infectări noi zilnice, dacă guvernul nu va lua măsuri preventive la timp. Şi doctorul Adrian Marinescu susţine că e vorba doar de timp până când numărul infecţiilor va creşte.

„.E vorba doar de timp. Că sunt primele cazuri, diagnosticate, cele 2, 3, că avem şi pe lângă e clar, cum nu trebuie să facă nimic cetăţeanul faţă de ce a făcut, trebuie doar să ştie că e în pandemie şi că într-adevăr această variantă virală cu o mare probabilitate se va transmite, se va extinde, probabil cam peste tot….Imunizarea cu serurile existente acum este în continuare foarte importantă, chiar şi dacă încă nu avem un update al vaccinului pentru varianta Omicron”, a explicat medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase ”Prof.dr. Matei Balş” din Capitală.

La rândul lui, cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia că viteza de creştere a numărului de cazuri Omicron noi în regiunea Gauteng, Africa de Sud, este stupefiantă pentru o zonă ieşită de mai puţin de 2 luni din valul Delta. „Este o creştere într-o populaţie cu grad foarte mare de imunizare prin infectare şi rată mică de vaccinare, similar cu România”, a scris biostatisticianul pe pagina sa de Facebook.

În graficul ataşat postării se poate observa diferenţa dintre „o versiune care trece prin populaţie că un tsunami (Delta) şi una care trece că un trăsnet (Omicron)”, explică medicul.

Cercetătorul atrage atenţia că timpul de dublare al numărului de cazuri noi este sub 4 zile, probabil chiar sub 3,5 zile.  Iar acesta înseamnă o dublare a numărului de cazuri de două ori într-o singură săptămână, într-o populaţie recent trecută prin infectare de masă. 

Octavian Jurma afirmă că luna ianuarie ar putea fi luna de debut a noii variante omicron a coronavirusului, iar revenirea copiilor la şcoală  „va avea iarăşi rol de catalizator epidemic ”.

„Vă imaginaţi valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România? Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu uşurinţă şi în România într-o singură luna. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea şcolilor în format fizic în ianuarie va avea iarăşi rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum”, estimează cercetătorul.

Medicul îndeamnă oamenii să se vaccineze, şi să se roage ca acest val să nu fie urmat de o creştere la fel de abruptă şi de mare a numărului de internări şi de decese.

„Rugaţi-va că acest val să nu fie urmat de o creştere la fel de abruptă şi de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4  săptămâni. Rugaţi-va şi vaccinaţi-vă. Nu vă pariaţi viaţă şi sănătatea pe speranţa că varianta Omicron este mai blândă”, a transmis Jurma. 

Potrivit cercetătorului, măsurile adoptate recent de guvern pot încetini importul de cazuri şi că vor întârzia cu câteva săptămâni debutul valului 5-Omicron, ”însă devin aproape inutile odată ce Omicron devine răspândit comunitar şi începe creşterea exponenţială internă”, afirmă Jurma.

”Autorităţile nici nu au cum să îşi regândească filozofia de sănătatea publică într-un timp atât de scurt după ce vreme de un an au educat populaţia să ignore prudenţă şi să se relaxeze indiferent de gravitatea situaţiei în spitale şi cimitire. Este foarte probabil că vor fi anunţate relaxări la prelungirea stării de alertă şi că certificatul verde nu va fi adoptat nici în versiunea europeană nici în cea autohtonă”, a mai spus medicul.

Cand va începe discuţia politică despre eventuale măsuri preventive 

Potrivit estimărilor sale, dacă guvernul va lua măsuri interne în faţa valului 5-Omicron, după 3 saptămani de creştere consecutivă a numărului de cazuri, atunci vom avea deja peste 32 de mii de cazuri în România. 

”Când va începe discuţia politică despre eventuale măsuri preventive în fata valului 5-Omicron (că tot politicul decide măsurile în continuare)? Guvernul a anunţat că se pregateste să ia măsuri interne după 3 saptămani de creştere consecutivă. Ce înseamnă asta în cazul valului 5-Omicron?

Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem speră să ajungem la ieşirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăşi capacitatea de monitorizare după 20,000). Asta înseamnă că în 3 săptămâni valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, şi vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel că în ultimele 3 valuri. 

Pare inimaginabil? Mai priviţi odată graficul. În zece zile numărul de cazuri Omicron în Gauteng a crescut de la 700 de cazuri pe zi la 7,000 de cazuri pe zi (şi asta e media la 7 zile). Vârfurile zilnice au depăşit deja 15,000 de cazuri noi în Africa de Sud. De fapt varianta Omicron are potenţialul să producă primul val pandemic cu adevărat pan-European în ianuarie. Acesta este şi secretul naturii dezlănţuite împotriva noastră, mereu poate face ceea ce noi nu ne putem imagina. 

 Negarea realităţii este o soluţie confortabilă psihologic, însă nu ne poate ajută să ieşim învingători din acesta cumplită criză”, a mai scris Octavian Jurma.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite