Două noi cazuri de coronavirus confirmate. Numărul total al pacienţilor din România a ajuns la 17

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă doi pacienţi au fost confirmaţi cu coronavirus  COVID 19 România FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
Încă doi pacienţi au fost confirmaţi cu coronavirus  COVID 19 România FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Numărul românilor infectaţi cu coronavirus a ajuns la 17 după ce testele au confirmat apariţia a încă două cazuri. Este vorba despre o femeie, de 73 de ani, din Buzău şi de un bărbat, de 60 de ani, din Bucureşti, care au fost testaţi pozitiv, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Femeia din Buzău nu era în izolare, pentru că venise din zona Rimini, pe 2 martie, când zona nu era încă în carantină.

Ca urmare, liceul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău se închide încă de marţi, cu o zi mai devreme faţă de şcolile din ţară, după ce unul dintre elevi a intrat în contact cu femeia de 73 de ani, care a fost diagnosticată cu coronavirus. 

Bărbatul diagnosticat luni seară cu coronavirus a fost internat pe 5 martie la spitalul Dimitrie Gerota din Bucureşti, cu simptome diferite de cele ale pacienţilor infectaţi cu COVID-19, iar testul i s-a făcut câteva zile mai târziu, când a dezvoltat o simptomatologie pulmonară agresivă.

„Bărbatul a fost internat (n.r. - la Spitalul de Urgenţă Dimitrie Gerota din Bucureşti) în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite, astăzi, efectuarea testului pentru COVID – 19. Bărbatul este ofiţer în rezervă al MAI, are vârsta de 60 de ani şi prezintă o stare generală stabilă. Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim”, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Ambii pacienţi au fost transferaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Va fi demarată o anchetă epidemiologică pentru a fi stabiliţi contacţii celor două persoane, inclusiv la Spitalul de Urgenţă Dimitrie Gerota din Bucureşti. Până acum, a fost dispusă restricţionarea accesului în spital, dar şi ieşirea persoanelor aflate în unitatea medicală, urmând ca, în funcţie de ancheta epidemiologică, să înceapă testarea tuturor persoanelor care au luat contact cu bărbatul de 60 de ani.

Celelalte persoane care au lucrat în unitatea medicală în perioada în care bărbatul a fost internat, dar care nu sunt în spital în prezent, vor rămâne în izolare la domiciliu şi sub supraveghere medicală, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Până în momentrul de faţă cinci români infectaţi s-au vindecat şi au fost externaţi.

În acest context, şcolile din toată ţara vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, timp de o săptămână. Perioada va fi prelungită dacă va fi nevoie. Decizia premierului Ludovic Orban vine la propunerea reprezentanţilor Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

În plus, de astăzi operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre.

Evenimentele la care participă cel puţin 1.000 de persoane, interzise

Reamintim că, Raed Arafat a anunţat duminică dimineaţă instituirea de restricţii privind evenimentele publice sau private, până la 31 martie. 

Astfel, sunt interzise toate evenimentele la care participă cel puţin 1.000 de persoane, oriunde în ţară, în timp ce activităţile cu un număr mai mic de persoane pot fi interzise doar dacă Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu stabilesc că există condiţii care ar favoriza transmiterea virusului.

„Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată”, au transmis autorităţile. 

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţii la medicină şi farmacie, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

„Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos” şi că pacienţii care nu prezintă suspiciuni nu sunt testaţi pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus)”, au precizat autorităţile. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite