UPDATE Criza imunoglobulinei, pe masa Guvernului. Medicamentul va fi achiziţionat prin Unifarm cu bani din fondul de rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos

Guvernul ia în discuţie criza de imunoglobulină şi intenţionează să aloce bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de doze. Sumele urmează să ajungă către compania naţională Unifarm, care se va ocupa de achiziţia dozelor necesare.

UPDATE Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede acordarea unui ajutor de stat către SC Unifarm SA pentru aprovizionarea cu imunoglobulină, în următorul an. Suma prevăzută este de 44,27 milioane de lei, fondurile fiind alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat  către SC Unifarm SA pentru  aprovizionarea cu imunoglobulină necesară activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane, activitate care a fost declarată printr-un Memorandum, aprobat tot în cadrul şedinţei de Guvern, drept serviciu de interes economic general.

Astfel, s-a acordat un ajutor de stat individual către SC Unifarm SA în valoare de 44,27 milioane lei, suplimentând astfel bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2018 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

10.000 de doze de imunoglobulină urmează să intre în ţară

În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa că 10.000 de doze de imunoglobulină vor intra în ţară ca urmare a activării mecanismului de protecţie civilă de către Ministerul Sănătăţii. 

Primele doze vor sosi din Austria, a explicat oficialul român, alte ţări care au răspuns la apelul României fiind Statele Unite ale Americii şi Italia. Practic, dozele vor ajunge în ţară după finalizarea formalităţilor, a ţinut să precizeze şefa de la Sănătate, adăugând că se află în tratative cu autorităţile americane şi analizează detaliile unei oferte de 100 de kilograme de imunoglobulină. 

Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care să deblocheze bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru achiziţia primelor 10.000 de doze din acest produs. 

Ce produse vor dispărea după imunoglobuline

Dacă România va rămâne în continuare cu preţul cel mai mic la medicamente şi cu taxa clawback la nivelul la care este ea acum, respectiv 20% din valoarea produsului, bani care ajung la Guvern, situaţia se va înrăutăţi. 

„Se va retrage şi ultimul producător de pe piaţă, vom ajunge în imposibilitatea de a asigura aproape orice imunoglobulină, în special, şi probleme vor fi apoi pe oncologie, diabet, TBC, HIV.  Vom ajunge să ne tratăm cu medicamente făcute pe vapoare din India spre România!”, a declarat recent Adrian Ionel, ţeful companiei Unifarm, precizând că eliminarea taxei clawback pentru producătorii de imunoglobulină i-ar putea readuce pe aceştia în piaţă.

Capacitate de producţie scăzută la nivel mondial

Un alt motiv pentru care imunoglobulinele şi vaccinurile se găsesc tot mai greu, spune şi  profesorul Dumitru Lupuliasa, şeful Colegiului Farmaciştilor din România. Acesta a explicat, pentru „Adevărul”, că şi capacitatea de producţie a scăzut la nivel mondial. 

„Producţia mondială de medicamente specifice de tip vaccinuri, imunoglobuline este destul de strânsă şi atunci, dacă nu sunt nişte contingente pentru fiecare ţară în parte, se ajunge din păcate la situaţia cu totul nefericită în care ne aflăm astăzi. Sunt anumite categorii de medicamente din cazurile acestea speciale pentru care autorităţile ar trebui să aibă nişte comenzi cu anticipaţie astfel încât ele să poată să fie aduse. Nu sunt în general medicamente care să poată fi aduse de pe o zi pe alta”, a declarat farmacistul, adăugând că din 2015 criza medicamentelor este tot mai evidentă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite