Celebrul oncolog turc Meral Gunaldi oferă o a doua opinie bolnavilor de cancer, la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şansă în plus pentru pacienţii care suferă de cancer în România: aceştia au posibilitatea de a beneficia de a doua opinie medicală, dacă se duc pe 10 noiembrie la Constanţa, unde profesorul Meral Gunaldi, oncolog la grupul internaţional de spitale Medical Park din Turcia, oferă sfaturi gratuit bolnavilor oncologici.

O parte dintre ei vor avea inclusiv posibilitatea de a merge în clinica din Turcia, dacă îşi doresc asta, odată ce primesc a doua opinie medicală de la doctoriţa de origine turcă, aflată la a doua vizită în România. Concret, medicul a luat decizia de a se reîntoarce după ce în luna iulie a acestui an, când s-a întâlnit cu pacienţii şi le-a verificat dosarele, a constatat că erau divergenţe între diagnosticul pus de medicii români şi tratamentul pe care îl primeau.

„Va fi o întâlnire faţă în faţă cu pacienţii români şi îmi propun să le ofer a doua opinie medicală pentru bolile lor. De fapt, nu este nevoie de o a doua opinie cu privire la cancer, deoarece pentru binele pacienţilor diagnosticaţi cu această boală, este indicat ca ei să fie monitorizaţi pe tot parcursul tratamentului de acelaşi medic. Cancerul nu are nevoie de o a doua opinie, pentru cancer sunt necesare mai multe păreri, de la mai mulţi doctori”, explică oncologul Meral Gunaldi. 

Ce trebuie să aibă pacienţii asupra lor

Astfel, pe data de 10 noiembrie, medicul turc va consulta 45 de pacienţi înscrişi pe listă, bolnavi ce provin din judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi chiar din municipiul Bucureşti. Însă lista rămâne deschisă pentru cei care nu vor reuşi să prindă discuţia de 15 minute, cât estimează organizatorii, cu medicul oncolog, care va fi prezent la sediul din Constanta al Medical Park, situat pe bulevardul Mamaia nr. 231. 

„Discuţiile se vor purta pe baza actelor medicale pe care le au pacienţii, în baza cărora îşi dă o a doua opinie. S-au mai văzut diferenţe în interpretări şi de regulă le cere şi CD-ul pentru că există inadvertenţe între ce este pe CD şi interpretarea celor care au făcut analizele”, a explicat, pentru „Adevărul”, Tănase Tasenţe, organizatorul întâlnirii. Printre documentele care nu trebuie să lipsească sunt rezultatele de la PET-CT, RMN şi CT, esenţial fiind şi examenul histopatologic.  

„Trebuie să aducă şi ultimul bilet de trimitere din spital. Aproximativ 40% din cei care vin să ceară a doua opinie încă nu au început tratamentul, restul au urmat tratamentul şi la alţii a recidivat. Dacă a doua opinie este gratuită, cei care vor să meargă ulterior la clinica din Turcia sunt nevoiţi însă să plătească din propriul buzunar, nefiind decontate procedurile”, a mai spus Tănase Tasenţe. 

Unde pot face programări cei interesaţi

Potrivit acestuia, pacienţii care ajung la întâlnire vor avea la dispoziţie şi un traducător specializat care va consulta hârtiile bolnavilor şi care va facilita dialogul între ei şi medicul turc. În cazul în care răspunsul nu poate fi dat pe loc, dosarul pacientului respectiv va fi luat în discuţie de consiliul oncologic multidisciplinar al Medical Park. 

Totuşi, Meral Gunaldi nu se va limita la cei 45 de bolnavi înscrişi până acum pe listă, ci îi va primi, la final, şi pe alţi doritori, care vin cu dosarele pentru a beneficia de o a doua opinie medicală. Pentru a putea face asta, pacienţii trebuie să sune la 0727.593.533 sau să trimită e-mail la office@medicalparkromania.com. „Vreau să vină cât mai mulţi şi să ofer o şansă tuturor celor interesaţi”, a apreciat oncologul turc.

De ce este importantă a doua opinie medicală 

Potrivit studiilor, până la 88% din pacienţii care cer o a doua opinie medicală se duc acasă cu un diagnostic nou sau rafinat şi li se schimbă planul de tratament. Pe de altă parte, aceleaşi date arată că doar 12% din bolnavii care ajung să solicite o a doua opinie medicală primesc confirmarea că diagnosticul pus iniţial a fost complet şi corect. 

Nevoia de certitudine, lipsa de încredere, nemulţumirea faţă de modul în care s-a comunicat şi necesitatea unor informaţii mai personalizate sunt câteva dintre motivele pentru care se solicită o a doua opinie medicală.  De asemenea, ea este solicitată atunci când natura simptomelor este neobişnuită, iar afecţiunea este de natură complexă. De regulă, o a doua opinie medicală devine necesară în momentul în care tratamentul este toxic, invaziv, riscant pe tot parcursul vieţii, atunci când diagnosticul nu este clar sau nu există vreun tratament aprobat şi în situaţiile în care pacientul doreşte să se înscrie într-un studiu clinic de testare a unui medicament nou pe piaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite