Cele mai ciudate cazuri medicale din România: omul „pasăre”, tânărul cu picior de elefant şi femeia cu o tumoră gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ioan Lascăr alături de Lucica Bunghez, femeia care a avut o tumoră ce cântărea 70 de kilograme FOTO Adevărul
Profesorul Ioan Lascăr alături de Lucica Bunghez, femeia care a avut o tumoră ce cântărea 70 de kilograme FOTO Adevărul

Trei dintre cele mai ciudate cazuri medicale din România includ omul „pasăre”, tânărul cu picior de elefant şi femeia cu o tumoră de 70 de kilograme. Acestea sunt cazuri medicale rare care au ajuns în atenţia chirurgilor români şi care şi-au găsit rezolvare.

Cele mai ciudate cazuri medicale din România: femeia cu tumora-gigant

Profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Floreasca a operat două din cele mai ciudate cazuri medicale din România. De fiecare dată, în sala de operaţie s-a aflat o echipă de la prestigiosul post de televiziune BBC. Medicul îşi aminteşte şi acum cât de dificil a fost cazul Lucicăi Bunghez, o braşoveancă pe care a operat-o în anul 2004 şi care, după 15 ani de la intervenţie, încă mai vine la consultaţii periodice.

„Cazul Lucicăi Bunghez a fost un caz unic pentru că greutatea tumorii era de două ori mai mare decât greutatea pacientei. A fost ceva cu totul deosebit. Atunci, toate canalele de televiziune din lume au vorbit despre acest caz, preţ de câteva zile”, a declarat, pentru „Adevărul”, chirurgul Vasile Lascăr.

Medicul a petrecut atunci opt ore şi jumătate în intervenţie. „Pentru a aborda asemenea cazuri este nevoie de mult curaj, la modul foarte sincer. Trebuie să evaluezi foarte bine cazul, să îţi structurezi un concept, o modalitate concretă de abordare şi, ce este cel mai important, este să ai viziunea rezultatului, să vezi de la distanţă ce se va întâmpla după ce întreprinzi anumite gesturi chirurgicale”, a completat profesorul Lascăr, adăugând că pentru asemenea cazuri este nevoie de mulţi ani de experienţă, adică de mii şi zeci de mii de intervenţii chirurgicale în spate.

La 11 ani de la operaţie, Lucica Bunghez duce o viaţă normală. Femeia se născuse cu neurofibromatoză, o pată pe corp, care creşte odată cu vârsta. Deşi braşoveanca a rămas şi cu alte afecţiuni în urma operaţiei, viaţa sa nu mai este pusă în pericol.

Cele mai ciudate cazuri medicale din România: omul „pasăre”, operat în 2007

Al doilea dintre cele mai ciudate cazuri medicale din România, operat tot de profesorul Lascăr, este cel am omului „pasăre”, un bărbat căruia i-au crescut pe mâini negi, sub forma unor aripi. Şi atunci, intervenţia a durat foarte mult, îşi reaminteşte profesorul Ioan Lascăr.

Ioan Toader, gălăţean, fusese diagnosticat cu sindromul sindromul Lewandowsky, o patologie rară. După analize amănunţite, medicul Ioan Lascăr a fost de acord să îl opereze pe bărbat. Acesta a ajuns la bisturiu pe 4 iunie 2007, când o altă echipă de la BBC a fost prezentă în sala de operaţie a profesorului Lascăr.

Cele mai ciudate cazuri medicale din România: tânărul cu picior de elefant

Un al treilea dintre cele mai ciudate cazuri medicale din România, care a ajuns, de această dată, în atenţia medicilor timişoreni, a fost cel al unui tânăr de 25 de ani care suferea de elefantiazis şi care a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale.

Arădeanul de 25 de ani a ajuns la Clinica I Ortopedie a Spitalului Judeţean Timişoara în urmă cu câteva luni, deşi boala care i-a transformat piciorul într-un membru diform a început să se agraveze în urmă cu mai mult de zece ani. În urma insistenţelor unui unchi, bărbatul a ajuns în unitatea sanitară menţionată, unde medicii i-au acordat ajutorul de care a avut nevoie, acesta fiind al treilea dintre cele mai ciudate cazuri medicale din România care a fost rezolvat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite