Cazurile de meningită sau meningo-encefalită cu virus West Nile depistate în România, sporadice. Cum recunoaştem infecţia cu temutul virus

Cazurile de meningită sau meningo-encefalită cu virus West Nile depistate în România, sporadice. Cum recunoaştem infecţia cu temutul virus

FOTO Adevărul

Cazurile de meningită sau meningo-encefalită cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt unele sporadice, iar în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii. Concret, începând din 2 mai şi până în prezent au fost înregistrate cinci cazuri de meningite şi meningo-encefalite cu virus West Nile, fără a exista vreun deces.

Cu toate că nu există riscul unei epidemii, Ministerul Sănătăţii le recomandă autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.
 
Deşi susţin că populaţia nu trebuie să se alarmeze, medicii susţin că ar fi de preferat ca în perioada următoare, persoanele care ajung în parcuri să folosească soluţii antiţânţari, pe care să le aplice pe piele, pentru o mai mare siguranţă.
 
„Numărul mic de cazuri înseamnă că nu există sursă de infecţie, dacă ţânţarii nu sunt infectaţi atunci nu e nicio problemă. E bine, totuşi, să fie precauţi când merg în parcuri sau în zone de munte, să ia şi îmbrăcăminte adecvată”, susţin infecţioniştii.
 
Potrivit acestora, 80% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă niciun fel de simptome şi mai puţin de 1% din persoanele care sunt infectate dezvoltă probleme neurologice precum encefalită sau meningită. Din toate formele posibile de boală cauzată de virusul West Nile, rata de mortalitate în grupele de risc este în medie de 4%, apreciind că nu este o situaţie care să ducă la îngrijoarea populaţiei.
 
Cum recunoaştem virusul
 
Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt totuşi simptome precum febră ridicată şi dureri puternice de cap, persoanele respective trebuie să meargă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. 
 
În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
 
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari; asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: