Britanicii susţin vaccinul românesc anti-Covid. Şeful OncoGen, care s-a vaccinat cu un ser neomologat, va lucra cu cercetătorii englezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursa pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID-19 a mobilizat resurse uriaşe
Cursa pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID-19 a mobilizat resurse uriaşe

În timp ce, în România, profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de gene şi terapii celulare în tratamentul cancerului OncoGen din Timişoara, este anchetat pentru îndrăzneala de a crede că a descoperit un vaccin împotriva COVID-19, britanicii anunţă că îl vor coopta în echipa lor de cercetători.

Întreaga lume ştiinţifică este concentrată în aceste momente pe găsirea unui vaccin sigur şi eficient împotriva SARS-CoV-2, virusul care a generat pandemia care a afectat până acum patru milioane de oameni şi a făcut aproape 300.000 de victime, la nivel mondial. 

În joc sunt multe miliarde, iar competiţia este acerbă, giganţi farmaceutici anunţând că, pentru găsirea serului salvator, colaborează cu oameni de ştiinţă de la cele mai prestigioase universităţi ale lumii. 

Cel mai probabil, România nu va fi parte a acestei poveşti de succes. Şi asta pentru că părintele singurului vaccin-candidat înscris în lista organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prof.dr. Virgil Păunescu, este achetat penal de autorităţi pentru că şi-a administrat singur serul despre care crede că funcţionează. 

De unde a pornit scandalul 

Reamintim că prof.dr. Virgil Păunescu a postat pe 8 mai pe Facebook că s-a vaccinat împotriva COVID -19 cu un vaccin experimental, dezvoltat în centrul al cărui director este. ”Vaccinul funcţionează”, anunţa, la acea dată, profesorul. 

Decizia de a se implica în rezolvarea celei mai stringente probleme medicale a momentului a venit în luna ianuarie când imunologul a luat în calcul posibilitatea ca epidemia din China să se transforme într-o pandemie catastrofală. 

”La Centrul OncoGen din Timişoara, dispunem de un colectiv de circa 60 de cercetători foarte bine pregătiţi, cu experienţă în zona de cercetare- dezvoltare în imunoterapii, respectiv vaccinuri. Dispunem, de asemenea, şi de aparatură performantă la cel mai înalt nivel. Atunci când epidemia a izbucnit în China, colectivul nostru lucra de aproximativ 4 ani la un tratament avansat în imunoterapia în cancer  - un tratament extrem de avansat şi recent dezvoltat în SUA, mai exact la vaccinurile personalizate în cancer. Aşa că am beneficiat de un bagaj de cunoştinţe precum şi de o experienţă solidă şi am fost în poziţia de a putea pregăti ,,design-ul" pentru producerea unui vaccin împotriva Covid-19 într-un timp foarte scurt. La jumătatea lunii ianuarie aveam deja designul vaccinului”, explica imunologul pe pagina sa de Facebook. 

Ancheta, ca formă de ”dialog”

„Dialogul” cu autorităţile a venit, o zi mai târziu, pe 9 mai, sub forma unei anchete penale. Managerul spitalului judeţean, în cadrul căruia funcţionează OncoGen, a anunţat în presă că a făcut o „comisie comună de anchetă cu specialişti” care să cerceteze îndeaproape problema, susţinând că declaraţiile profesorului nu sunt tocmai responsabile.

”Un vaccin nu se obţine atât de repede, se obţine în luni şi luni de zile, cu enorm de multă muncă, şi la Institutul Oncogen, oricât de bun ar fi personalul, nu există condiţii pentru aşa ceva şi nu poate fi vorba de un vaccin la acest moment. Obiectiv, din punct de vedere ştiinţific. Cel mult de existenţa unui prototip experimental, care nu poate fi oferit nimănui altcuiva şi care nu poate fi testat obiectiv în cadrul Institutului OncoGen, indiferent de ce a făcut sau nu a făcut domnul profesor”, a declarat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului judeţean din Timişoara, pentru Mediafax.

Care au fost motivele profesorului

”Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare, pe data de 14 aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin. Am recurs la această acţiune perfect legală din două motive principale:

1. În calitate de investigator principal al acestui proiect şi profesor de imunologie sunt mult mai în măsură decât orice alt voluntar folosit în alte studii clinice, să identific efectele, simptomele şi mai ales nuanţele cele mai subtile ale vaccinării asupra sănătăţii mele.

În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluţia parametrilor biologici şi modificările induse de vaccin, iar rezultatele obţinute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante şi sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. Pe scurt, vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imun.

2. În prezent colectivul OncoGen pregăteşte documentaţia pentru Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice”, s-a justificat profesorul. 

Reacţia ambasadorului britanic: ”România ar trebui să fie mândră”

Recent, ambasadorul britanic Andrew Noble l-a sunat pe profesorul Păunescu. În urma discuţiei, ambasada a dat publicităţii următorul comunicat: 

„Ştim că traseul către un vaccin împotriva #COVID19 prezintă multe provocări şi trebuie să fie un efort de colaborare urgent care implică guverne, sectorul farmaceutic şi comunitatea ştiinţifică din întreaga lume. Având în vedere acest lucru, guvernul britanic a angajat 388 milioane de lire sterline pentru vaccinuri, teste şi tratamente, iar pe 4 mai a fost co-găzduit Conferinţa Globală de angajare a Coronavirus, la care 6,5 miliarde de lire sterline au fost promise de Lume. Am apreciat oportunitatea de a-l auzi pe profesorul Păunescu discutând despre progresul procesului său şi îi vom asista cu plăcere echipa sa în contact cu cercetătorii britanici de vaccin, astfel încât aceştia şi echipa sa să poată discuta şi împărtăşi cercetările lor. România ar trebui să fie mândră că a produs un vaccin-candidat care va contribui la cunoaşterea noastră tot mai mare despre virus. Finanţarea adecvată a cercetării vaccinului şi împărtăşirea constatărilor eforturilor ştiinţifice este singura modalitate sigură de a învinge acest virus."

Potrivit profesorului Păunescu, UE a alocat României circa un milion şi jumătate de euro pentru combaterea epidemiei. Din aceşti bani, zero euro au mers către cercetarea românească. 

Până la această oră, autorităţile nu au anunţat rezultatul anchetei. Managerul spitalului judeţean nu a putut fi contactat în cursul zilei de joi, acesta având telefonul închis.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite