Avem peste 12.700 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare. A fost detectat primul caz cu sub-varianta BA.5 a Omicron

Avem peste 12.700 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare. A fost detectat primul caz cu sub-varianta BA.5 a Omicron

Foto Arhiva

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că până la data de 17 aprilie au fost confirmate peste 12.700 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care aproape 5.000 cu varianta Omicron. De asemenea, a fost detectat primul caz cu sub-varianta BA.5 a Omicron.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, potrivit INSP, până la data de 17 aprilie au fost confirmate 12.702 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 1.722 - Alpha, Beta - 11, Gamma - 23, Delta - 5.958 şi Omicron - 4.988.

Cazuri confirmate cu varianta Delta

Conform sursei citate, dintre cele 5.958 de cazuri cu varianta Delta, nici unul nu a fost raportat în ultima săptămâna. 

Iar până în prezent, dintre numărut total de cazuri cu varianta Delta, la 94 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,6%).

Cazuri confirmate cu varianta Omicron 

Totodată, dintre cele 4.988 de cazuri cu varianta Omicron, 220 au fost confirmate în ulima săptămână.

Iar din numărul total de cazuri cu varianta Omicron, înregistrate până în prezent, la 1.720 a fost detectată sub-varianta BA.2 (34%).

Totodată în ultima săptămână a fost detectat primul caz cu sub-varianta BA.5.

Până la data de 17 aprilie rata de confirmare cu VOC a fost de 95%.

De asemenea au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 75 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 45 cu varianta Delta, 27 cu varianta Alpha şi 3 cu varianta Gamma, şi nici unul la cazurile confirmate cu varianta Omicron.

 

 

 

INSP reaminteşte că din săptămâna 36 varianta Alpha nu mai reprezintă VOC. Motivele pentru care ECDC a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulaţiei acestei variante în EU/EEA după emergenţa variantei Delta, precum şi faptul că există puţine evidenţe ale impactului variantei Alpha asupra imunităţii induse de vaccin.

„O variantă a SARS-CoV-2 aparţinând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutaţii ale genei S în comparaţie cu virusul original, a fost detectată la începutul lunii noiembrie 2021. Pe data de 26 noiembrie 2021 varianta a fost desemnată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca variantă de îngrijorare (VOC) şi a primit denumirea Omicron”, mai menţionează INSP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările