Atenţionare hidrologică. De joi Dunărea intră sub cod galben de inundaţii

Atenţionare hidrologică. De joi Dunărea intră sub cod galben de inundaţii

Dunărea a făcut ravagii în Ungaria şi în Germania FOTO Reuters

Hidrologii au emis o atenţionare de cod galben de inundaţii pentru mai multe sectoare ale Dunării din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Constanţa şi Tulcea valabilă de joi dimineaţă, până pe 26 iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), codul galben va fi valabil de joi dimineaţă de la ora 6:00, pe sectoarele Gruia - Calafat (judeţele Mehedinţi şi Dolj) şi Calafat – Zimnicea (judeţele Dolj, Olt şi Teleorman) şi pe sectorul aval Isaccea şi pe braţele Dunării (judeţul Tulcea).
 
De vineri dimineaţă, de la ora 6:00, se instituie cod galben şi pe sectorul Cernavodă – Hârşova (judeţul Constanţa).
 
Atenţionarea este valabilă până pe 26 iunie, la ora 18:00.
 
INHGA mai precizează în comunicat că pe sectorul aval Gruia, Dunărea este îndiguită.
 
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Mai multe ţări din Europa Centrală au fost lovite de cele mai puternice inundaţii din ultimii zece ani, un bilanţ preliminar indicând patru morţi şi cel puţin opt persoane date dispărute. Aceştia se alătură sutelor de oameni care au fost evacuaţi în ultimele ore din cauza inundaţiilor şi alunărilor de teren.
 
 
De o săptămână, Europa Centrală este sub asediul inundaţiilor, iar până acum şi-au pierdut viaţa 18 oameni, dintre care 10 doar în Cehia, şi mii de oameni au fost evacuaţi din case. În Germania se vorbeşte despre o „catastrofă naţională”, iar în Ungaria, Dunărea a atins niveluri record.
 
 
Autorităţile germane au cerut, duminică, evacuarea a 15.000 de locuitori la Magdeburg, în estul Germaniei.  În Ungaria, Dunărea a atins un nivel record.
 
 
Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta duminică, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României), şi nu urma să mai crească, în timp ce digurile de protecţie de pe fluviu, în Ungaria, au rezistat, relatează AFP.
 
Pe sectorul românesc al Dunării, hidrologii au prognozat, pentru perioada 16-23 iunie, creşteri de debite cu depăşiri ale cotelor de atenţie, în aval de Porţile de Fier. În judeţul Mehedinţi există porţiuni inundate între localităţile Gruia-Izvoarele (kilometrii fluviali 851-861) şi porţiuni e pădure de peste 20 de hectare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările