UPDATE VIDEO Europa Centrală, lovită de cele mai puternice inundaţii din ultimii 10 ani: şapte morţi, cel puţin opt dispăruţi şi sute de persoane evacuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ţări din Europa Centrală au fost lovite de cele mai puternice inundaţii din ultimii zece ani, un bilanţ preliminar indicând patru morţi şi cel puţin opt persoane date dispărute. Aceştia se alătură sutelor de oameni care au fost evacuaţi în ultimele ore din cauza inundaţiilor şi alunărilor de teren.

UPDATE 20.14 Dunărea ar putea atinge o cotă-record, în Budapesta, în următoarele zile, anunţă Autoritatea ungară pentru situaţii de urgenţă (OKF), citată de MTI.

Potrivit hidrologilor, Dunărea ar urma să ajungă la cota de 860 de centimetri.Fluviul a depăşit un record de 500 de ani în Passau (Germania), ajungând la 1.220 de centimetri. În Slovacia, navigaţia pe Dunăre a fost interzisă, iar două poduri din nordul Ungariei au fost închise.

Autorităţile ungare au început să ia măsuri pentru evitarea inundaţiilor, avertizând că situaţia ar putea deveni la fel de gravă ca cea din 2002, când au fost utilizaţi cinci milioane de saci cu nisip pentru consolidarea malurilor Dunării.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Andras Giro-Szasz, a declarat astăzi că este de aşteptat ca apele Dunării să crească în zilele următoare până la cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani, dar există resurse financiare suficiente pentru activităţile de protecţie împotriva inundaţiilor.

 Acesta a precizat că lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor se vor desfăşura pe o distanţă totală de aproximativ 1.000 de km, în activităţi urmând să fie angrenate în jur de 5.000 de persoane, care vor avea la dispoziţie câteva milioane de saci cu nisip şi mijloacele tehnice necesare.

Direcţia pentru manageament-ul situaţiilor de urgenţă a anunţat astăzi că, din cauza creşterii nivelului Dunării, este posibil să fie necesară închiderea circulaţiei rutiere pe cheiurile inferioare la Budapsta începând de mâine şi nu este exclus să fie nevoie de activităţi de protecţie împotriva inundaţiilor şi pe Insula Margareta.

UPDATE 14.30 Cel puţin şapte persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute, luni, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale din Europa Centrală, unde mii de locuinţe au fost evacuate, în special în Germania, Cehia şi Austria, relatează AFP.

În regiunile afectate, aceleaşi imagini cu bărbaţi, femei şi copii în ploaie, mânuind saci cu nisip pentru construirea digurilor, reamintesc de inundaţiile din 2002.


Două oameni, un bărbat şi o femeie, au murit duminică după ce o casa lor de vacanţă dintr-un sat ceh s-a dărămât peste ei. Incidentul a avut loc la aproximativ 30 de kilometri sud de Praga. Cadavrul unui bărbat în vârstă de aproximativ 55 de ani a fost găsit duminică seara la Trutnov, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Praga, în râul Upa, care s-a revărsat, potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliţiei, Iva Kormosova.

În Austria, o persoană a murit în urma unei alunecări de teren, iar alte două au fost date dispărute. Potrivit autorităţilor austriece, peste 300 de persoane au fost evacuate.

Austria, Germania şi Cehia au trimis unităţi de armată pentru a contribui la operaţiuni de salvare, în urma unor precipitaţii-record în anumite regiuni, notează France Presse.

Sute de drumuri şi căi ferate au fost blocate în Germania, Austria şi Cehia, iar starea de urgenţă a fost decretată duminică seara în aproape toate regiunile din Boemia, partea de vest a Cehiei, dar şi în Germania. Opt staţii de metrou au fost închise duminică după-amiaza, iar un spital a fost evacuat în Cehia.

Podul Carol, unul dintre cele mai cunoscute monumente din capitala cehă a fost închis. Elevii din învăţământul primar şi secundar din Praga au fost îndemnaţi să stea acasă pentru luni. Din cauza creşterii nivelului apelor, începuseră să fie evacuate animalele de la grădina zoologică din Praga.

image

Foto

image

În Austria, cel puţin 240 de locuitori din provincia Salzburg şi 80 delocuitori din Tirolul vecin au fost evacuate de la domicilii, ameninţate de ape. Traficul feroviar a fost întrerupt în numeroase zone în provinciile Salzburg şi Tirol. O parte a autostrăzii spre Elveţia a fost închisă, dar şi numeroase drumuri naţionale, în diferite zone în Austria.

În Germania, ploi torenţiale au fost înregistrate la Bade-Würtemberg (sud-vest), Bavaria (sud), Saxonia şi Turingia (est), provocând revărsarea a numeroase cursuri de apă.

Două persoane au fost date dispărute la Reutlingen (sud-vest). Cancelarul Angela Merkel a asigurat populaţia de "susţinerea Guvernului federal". Armata a anunţat că trupe erau în curs de mobilizare în anumite zone.

În Saxonia, starea de urgenţă a fost declarată de către autorităţile locale în regiunea Chemnitz şi Leipzig (est).

În Bavaria, Dunărea a inundat parţial oraşul Passau, la frontiera cu Austria.

Niciun tren nu circula duminică pe ruta Munchen (sud-estul Germaniei)-Salzburg (vestul Austriei), a anunţat compania feroviară Deutsche Bahn.

În vest, traficul fluvial pe Rin a fost suspendat în mai multe locuri, potrivit Centrului de urgenţă Mainz.

În Elveţia, unde autorităţile erau în alertă de sâmbătă, din cauza creşterii nivelului apelor, în special în zona Rinului, situaţia era stabilizată duminică, însă există riscul unor alunecări de teren în zilele următoare, potrivit autorităţilor federale.

Inundaţii în Europa: Patru morţi, opt dispăruţi şi sute de persoane evacuate

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite