Anonimul care a creat „Reţeaua citostaticelor“ a devenit ministrul Sănătăţii. Totul despre Vlad Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţistul Vlad Voiculescu ajuta bolnavii înainte să devină ministru / Foto Inquam Photos
Finanţistul Vlad Voiculescu ajuta bolnavii înainte să devină ministru / Foto Inquam Photos

Vlad Voiculescu, specialistul şcolit afară, angajat de câteva luni la Ministerul Fnanţelor şi care are ca hobby să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă, a fost învestit în postul de ministru al Sănătăţii. Voiculescu a devenit celebru după ce i-a ajutat pe bolnavii de cancer din România să facă rost de medicamente, în timpul crizei citostaticelor. A creat o reţea de voluntari, care aduceau în ţară medicamente din Austria şi Germania.

Vlad Voiculescu a iniţiat ”reţeaua citostaticelor”, alcătuită din voluntari care timp de mai mulţi ani au transportat în România, fără să solicite niciun beneficiu material, medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, care nu se găseau deloc în spitalele şi farmaciile româneşti.  

Vlad lucra într-o banca în Viena şi venea acasa aproape in fiecare săptămână. 

Acum mai bine de 8 ani cineva i-a cerut să caute în Austria un medicament care aici nu se găsea. Pentru un copil bolnav de cancer. Asa a inceput totul, arată Protv. Rând pe rând oamenii i-au cerut ajutorul si Vlad a ajuns un fel carauş al medicamentelor pe care medicii din România le recomandau, dar pacientii nu aveau de unde să le cumpere. În special cele pentru boli grave care nu erau aduse de firmele din domeniu pentru ca erau ori prea ieftine, ori prea scumpe si nu reprezentau o afacere. Fără ele însa oamenii mor.

Pentru că solicitările nu se mai opreau, Vlad a făcut un site în care oamenii intră şi acum şi cer ajutorul. La rândul lui, apela la prieteni şi cunoscuţi care căutau medicamente prin toată Europa. La un moment dat, numărul celor care i-au sărit în ajutor a ajuns la câteva sute. Grupul a fost numit "Reteaua citostaticelor" si a devenit subiectul unui film documentar.

Tabără în casa părintească pentru copiii bolnavi 

Vlad Voiculescu este implicat în mai multe proiecte sociale în special în domeniul sănătăţii. El este iniţiatorul MagiCAMP şi a fost vicepreşedinte şi trezorier al European Cancer Patient Coalition.

Ani la rând a cumpărat fâşie cu fâşie un deal. Iar casa părintilor, dintr-un sat de lângă Pucioasa, a fost complet transformată. A amenajat o tabără pentru copiii bolnavi de cancer. De ei au grijă o mână de voluntari.

A făcut tot ce a putut şi pentru răniţii din Colectiv

„M-am dus la doctorul Arafat si i-am zis ca as vrea sa il ajut dacă are nevoie de mine pentru a ajuta cu transferurile in străintate. Am mai făcut asta în trecut si le stau la dispozitie”, a povestit el pentru Protv. Şi-a luat concediu o săptămână şi în tot acest timp a însoţit echipele de medici din străinătate prin spitalele noastre. S-a ocupat de aprobări, a tinut legătura cu spitalele din străinatate si cu familiile victimelor. 

14 ani la Viena

La numirea în Ministerul Finanţelor, el revenea în România după 14 ani petrecuţi la Viena unde a absolvit cursurile de licenţă şi master ale Vienna University of Economics and Business Administration şi a acumulat o experienţă de peste 10 ani în domeniul financiar. Ultima poziţie deţinută înaintea numirii la Finanţe a fost de vicepreşedinte în cadrul Diviziei de Finanţări de Infrastructură a Erste Group Bank AG. 

Potrivit declaraţiei de avere, Vlad Voiculescu are un teren intravilan în suprafaţă de peste 3.400 de metri pătraţi în comuna Brăneşti din judeţul Dâmboviţa, unde deţine şi un spaţiu de producţie, potrivit declaraţiei de avere din 2016. În document nu figurează alte proprietăţi.

Cea mai mare parte a averii sale se află în conturi bancare: un cont în euro de 14.837 de euro la Erste Bank, un depozit de 53.122 de euro la Banca Transilvania şi un cont curent de 25.000 de lei, la aceeaşi bancă. El mai declară 14.000 de lei cash şi 32.000 de euro.

De asemenea, Vlad Voiculescu are acţiuni de 6.257 de euro la Erste Group Bank, unde a fost vicepreşedinte al Diviziei de Finanţări de Infrastructură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite