Anchetă în cazul a 370 de adeverinţe de vaccinare posibil false. Ce spun medicii despre „vaccinarea la chiuvetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
certificat vaccinare covid FOTO Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a sesizat organele de cercetare penală în ultimele săptămâni în cazul a 370 de persoane care au încercat să obţină certificate de vaccinare în baza unor adeverinţe posibil false, obţinute prin modificarea datelor, spune secretarul de stat al instituţiei, Andrei Baciu.

Un bărbat din Argeş a fost internat la ATI în Timişoara, în stare gravă, din cauza COVID-19. Acesta a recunoscut că a obţinut o adeverinţă de vaccinare fără să se imunizeze de la un medic de familie.

Tot mai multe cadre medicale spun că aud şi văd cum diverşi pacienţi vin să ceară astfel de certificate, cu toate că nu sunt vaccinaţi. Specialiştii spun că este un pericol pentru sănătatea publică, dar şi o infracţiune gravă.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, medicul Cristian Oancea, a semnalat o aşa-numită „vaccinare la chiuvetă" - „te duci în cabinetul de vaccinare, plăteşti, doza se aruncă în chiuvetă şi tu obţii certificatul că eşti vaccinat".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu susţine că nu este vorba despre un fenomen, ci doar despre câteva „sesizări punctuale", în ultima perioadă.

„Pe aşa-zisa <<vaccinare la chiuvetă>>, adică actul de vaccinare a fost simulat în cabinetul de vaccinare, noi nu avem semnale la acest moment că ar fi un fenomen. Au fost câteva sesizări punctuale, iar Comitetul de coordonare a vaccinării le-a trimis la Poliţie. Sunt câteva sesizări de la persoane care spun că au informaţii că personal din anumite cabinete de vaccinare a simulat actul de vaccinare şi a eliberat adeverinţa de vaccinare", a declarat Andrei Baciu, vineri, pentru HotNews.ro.

Andrei Baciu nu a putut preciza exact judeţele în care s-au petrecut astfel de lucruri şi nici numărul sesizărilor făcute. Acesta spune că, în ultimele săptămâni, Poliţia a fost sesizată cu privire la 370 de adeverinţe de vaccinare posibil false, obţinute prin modificarea datelor.

„De exemplu, cineva care se vaccinează în UE şi vrea să îşi scoată certificatul digital din România nu este înregistrat în Registrul Electronic de Vaccinare. Avem o echipă de experţi care să analizeze tot felul de adeverinţe de vaccinare din toată Uniunea Europeană şi avem modele de adeverinţe din toate statele UE. Dacă cineva s-a vaccinat într-o altă ţară cu J&J, de exemplu, şi vrea să îşi scoată certificatul de vaccinare din România, trebuie să trimită un e-mail cu mai multe documente prin care trebuie să facă dovada vaccinaării. Aici sunt peste 370 de adeverinţe posibil false, deci 370 de oameni care au trimis hârtii posibil false, cu datele personale modificate în photoshop. Ministerul Sănătăţii a sesizat autorităţile", a adăugat secretarul de stat.

Medicul Cristian Oancea spune că au apărut suspiciuni deoarece tot mai multe persoane cu COVID-19 ajung în stare gravă la spital, deşi spun că s-au vaccinat.

„Discrepanţa între evoluţia bolii şi modul în care ei s-au declarat a fi vaccinaţi, chiar dacă au certificatul de vaccinare, ne-a făcut să ne punem întrebări, iar acest fenomen a apărut în mod special la persoanele vaccinate cu doza unică.

Să nu fie vorba, între ghilimele, de vaccinarea la chiuvetă. Adică te duci, plăteşti underground cât e vaccinarea, doza se aruncă şi tu obţii certificatul că eşti vaccinat.

Cert este că deja în spaţiul public se aude din ce în ce mai mult de oameni care caută să obţină certificate fără să fie vaccinaţi.

Atragem atenţia tuturor care fac vaccinare, pe această cale, să nu se joace cu asemenea lucruri, pentru că pun în pericol viaţa oamenilor!", a declarat miercuri, la Digi 24, medicul Cristian Oancea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite