Apelul disperat lansat de o fată dintr-un centru de copii din Bistriţa: „Ajutaţi-mă! Sunt obligată să întreţin relaţii cu băieţi şi sunt bătută“. Ce spun şefii centrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fată de 16 ani, de la centrul de plasament Beclean din Bistriţa, spune că a fost bătută de pedagogii din centru şi, mai mult, este obligată să întreţină relaţii sexuale cu alţi copii din centru. Activistul pentru drepturile copiilor Vişinel Bălan a postat miercuri, pe pagina sa de Facebook, conversaţia cu minora speriată. Şeful centrului are o altă variantă şi spune că fata nu se află momentan în centru, ci la un asistent maternal.

UPDATE Fata a rămas în grija asistentei maternale până la data de 9 septembrie. Vişinel Bălan a precizat joi că minora i-a povestit abuzurile prin care a trecut în centrul de la Beclean. „Am vorbit foarte mult cu fata aseară. Am vorbit cu mama (n.red. asistenta maternală) şi era dornică să o mai ţină, dar nu o lasă directoarea”, a spus activistul. 

UPDATE Fata este la poliţie şi dă declaraţii. „Este foarte speriată şi mi-a scris că vor să o ducă la Centrul Beclean şi de acolo la Centrul Voila, spital de psihiatrie. Acolo îi duc pe cei care au curajul să vorbească”, a spus Vişinel Bălan. 

Imagine indisponibilă

                                                       ******************

O fată din centrul de copii Beclean i-a scris lui Vişinel Bălan cerându-i ajutorul, motivând că nu mai rezistă violenţei la care este supusă acolo, ea automutilându-se.

„Acum câteva minute îmi scrie o fată dintr-un centru de copii din Bistriţa: „sunt de la casa de copii Beclean. Sunt bătută de pedagogi, sunt obligată să întreţin... relaţii.....cu băieţi mari, că mă bat sau pun fete să mă bată.” Mi-a stat pentru câteva secunde inima. Nu-i prima dată când sesizez abuzuri la respectivul centru. Acolo zace o adevărată reţea de abuzatori. Ne întrebăm cum se întâmplă să avem cazuri de abuz sexual în centrele de copii şi cum aceste victime ajung în reţele de prostituţie... E simplu..., sistemul tolerează abuzul, îi aruncă sub preş. Nu uitaţi de cazul de la Galaţi. Vă rog, haideţi să ne mobilizăm în acest sens. Să facem presiune pe autorităţi le locale să ia de urgenţă măsuri”, a scris Vişinel Bălan pe pagina sa de Faceebok. 

 Fata i-a trimis poze lui Vişinel Bălăn cu semnele de auto-mutilare. 

Imagine indisponibilă

„Faptul că fata s-a tăiat pe mâini demonstrează ca acolo avem de-a face cu un complex de abuzuri  şi o stare de teamă şi frica de a se întoarce în centru”, a spus Bălan. 

 

„Nu mai ştiu ce să fac. Tot fug de acolo dar tot mă găsesc”

Imagine indisponibilă

   

Vişinel Bălan spune că nu este prima oară când minore din centrul Beclean sunt agresate sexual şi se auto-mutilează, fapt pe care îl scrie şi fata, în conversaţia cu activistul. 

   

Şefa de centru dezminte declaraţia fetei 

În urma postării activistului, şefa centrulului Beclean, Sînziana Săsărman, a declarat pentru Adevărul că fata se află de o lună (de pe 15.07.2019) la un asistent maternal şi că ea nu ştie nimic despre acest caz, însă ştie despre ce minoră este vorba, deşi jurnalistul „Adevărul” nu a precizat niciun nume. „Fata nu este în centru. Ea are bilet de voie până pe 15.08.2019. Nu ştiu de unde au pornit aceste informaţii false. La centru au venit patru poliţişti şi SMURD-ul. Dar fata este plecată cu băiatul asistentei maternale şi cu nora acesteia, pentru că asistenta îşi renovează apartamentul”, a precizat şeful de centru pentru „Adevărul”, punând la dispoziţie şi biletul de voie. 

La rândul său, Vişinel Bălan susţine că fata este foarte speriată şi că i-a scris tocmai pentru că mâine, aceasta este nevoită să se întoarcă în centru, de unde nu i-ar mai putea scrie despre abuzurile prin care trece şi îi este frică, adăugând că „cei din centru sunt mână în mână cu poliţia”. 

  

Imagine indisponibilă

Activistul pentru drepturile copiilor spune că ţine legătura cu fata, care este speriată că va avea probleme la întoarcerea sa în centru, joi. 

Nu este primul caz

Cazul fetei de 16 ani nu este singular. În martie 2019,  o tânără instituţionalizată la Centrul pentru Protecţia Copilului din oraşul Beclean le-a destăinuit celor din organizaţia Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi că la centru se petrec lucruri grave. Conducerea ar şti despre ele şi nu ia nicio măsură. Preşedintele organizaţiei a depus plângeri la Protecţia Copilului, poliţie şi parchet, conform tvr.ro.

Inspectorii au început o anchetă pentru cazul din luna martie. Şi au aflat că tânăra care a făcut reclamaţia şi-a urmărit colega de 16 ani şi pe sora mai mică a acesteia. Ieşiseră în oraş cu bilet de voie pentru două ore, dar nesupravegheate. 

Le-a văzut intrand într-un apartament al unui bărbat, şi el fost copil instituţionalizat în acelaşi centru de plasament. Tânăra susţine că acolo minorele, cărora li s-a alăturat şi un coleg de 15 ani, ar fi consumat băuturi alcoolice şi ar fi participat la scene scăpate de sub control, inclusiv automutilarea băiatului. Cei de la Protecţia Copilului au depus plângere la poliţie împotriva bărbatului. Şi procurorii s-au autosesizat în acel caz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite