Viktor Orban, pus la colţ de politicienii români, după declaraţiile controversate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban în România FOTO Arhivă
Viktor Orban în România FOTO Arhivă

Liderii politici români au criticat declaraţiile anti-UE făcute de Viktor Orban, în vizita de la Tuşnad, susţinând că şeful Executivului maghiar ar trebui să se abţină mai ales în contextul în care Ungaria primeşte bani europeni prin programul de redresare, dar şi să arate respect faţă de statele unde merge.

În urma declaraţiilor anti-UE făcute de liderul de la Budapesta, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a fost primul care a ieşit cu o reacţie dură: „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene şi pro-ruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceştia doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor”, a punctat social-democratul.

Deputatul Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, a arătat că cel mai supărător este faptul că premierul Ungariei a lansat mesajele în faţa unui public de cetăţenie română, statul nostru fiind mai ancorat în direcţia pro-europeană şi pro-NATO, „decât crede” şeful de la Budapesta. „Cel mai deranjant este că Viktor Orban a ales să transmită mesajele unui public din România, încercând să creeze un curent favorabil lui Putin”, a punctat Stroe.

Mult mai dur a fost eurodeputatul Rareş Bogdan, care a subliniat dublul discurs al lui Orban. Potrivit eurodeputatului, UE ar trebui să închidă robinetul în ceea ce priveşte fondurile europene pentru Ungaria. „El, când vine la tot felul de şcoli de vară sau la mitinguri electorale, face pe viteazul. Croitoraşul cel viteaz. Când este la Bruxelles, Viktor Orban stă în genunchi şi se plânge să nu i se blocheze fondurile pentru că ies agricultorii în stradă şi îl mătură de la putere. Genul ăsta de retorică dublă, mesaj dublu ar merita sancţionat”, a precizat prim-vicepreşedintele PNL, care a subliniat că Orban şi-a construit mereu duşmani imaginari şi teme false.

UDMR nu a avut nicio poziţie publică pe această temă, în condiţiile în care toţi miniştrii formaţiunii au participat la eveniment.

Opoziţia, tot critică

Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat că, „de când a izbucnit războiul, Viktor Orban a împins de foarte multe ori agenda lui Vladimir Putin în acest război”, şi în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, dar şi măsurile împotriva Federaţiei Ruse. „Este un lider populist, care a folosit aceste teme pentru a speria lumea şi aşa şi-a conservat şi şi-a întărit puterea în Ungaria, crede că asta o să-i meargă în continuare. În realitate, nu este nicio ameninţare reală. Toate ţările au pârghii pentru a controla statutul migranţilor”. AUR şi-a concentrat nemulţumirile pe faptul că Guvernul nu ar fi reacţionat cum trebuia în ceea ce priveşte vizita lui Orban în Transilvania, dar şi mesajele transmise.

Din zona guvernamentală, ministrul Afacerilor Externe a ieşit şi a criticat atitudinea lui Orban. „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României (...) E clar că nu putem fi de acord cu ele”, a subliniat Aurescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite