Victor Negrescu, despre PNRR: Este nevoie de consens naţional. Guvernul să renunţe la interesele sale şi să deschidă uşa negocierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu FOTO Victor Negrescu / Facebook
Victor Negrescu FOTO Victor Negrescu / Facebook

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu atrage atenţia asupra întârzierilor privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi solicită Guvernului să facă publice discuţiile cu privire la acesta, dar şi să fie purtate dezbateri între toţi actorii politici şi socialu.

Victor Negrescu este de părere că România trebuie să vină cu un plan ce poate fi implementat. 

„În acest moment de criză este nevoie de consens naţional. Fac apel la reprezentanţii Guvernului să renunţe la interesele lor şi să deschidă uşa negocierilor cu partenerii sociali, societatea civilă şi partidele politice. Obiectivul nu este să trecem PNRR, doar de dragul de a-l trece, pentru că oricum Comisia trebuie să le accepte pe toate pentru a merge înainte, ci să venim cu un plan ce poate fi implementat în calendarul dat şi care să genereze bunăstare pentru populaţie”, a explicat europarlamentarul într-un mesaj pe pagina de Facebook a partidului. 

Victor Negrescu mai spune că PNNR nu este gestionat corect şi le solicită guvernanţilor să explice şi ce vor face cu avansul de aproximativ 4 miliarde ce urmează să ajungă în România în toamnă, potrivit europarlamentarului. 

„Se confirmă haosul şi întârzierile în gestiunea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Preşedintele Iohannis este invitat să intervină astăzi pentru a rezolva neînţelegerile din coaliţie şi certurile pe alocările din PNRR. Le sugerez să discute şi să prezinte public şi ce fac cu avansul de aproximativ 4 miliarde de euro ce va ajunge în România, cel mai probabil, în toamna acestui an.

Victor Negrescu explică faptul că proiectele nu sunt corecte, motiv pentru care acestea nu ar putea fi implementate până în luna august a anului 2026, iar România riscă să piardă sume 

„Din informaţiile pe care le am, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Europeană consideră că planul, aşa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026. Proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare şi agricultură nu sunt clare şi necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri faţă de varianta propusă şi pe zona de educaţie şi pe cea dedicată administraţiei locale. De fapt, Guvernul nu a fost capabil să scrie proiecte serioase şi concrete şi nu a reuşit să obţină nimic pentru România în negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene. Nu a reuşit nici să obţină fondurile promise pentru transport şi agricultură”, a adăugat acesta. 

Europarlamentarul mai explică faptul că soluţia României de depunere a PNRR este similară statelor care nu au guvern şi subliniază că Portugalia şi Italia au planurile deja acceptate. 

„Planul este departe de a fi gata şi urmează să fie depus după termenul limită oficial fixat la finalul lunii aprilie, aşa cum am semnalat în intervenţiile mele publice anterioare. Guvernul României va prezenta un plan poate spre finalul lunii mai. Doar câteva state, în general care nu au guverne, vor apela la o soluţie similară. Portugalia şi, mai nou, Italia au deja planurile acceptate”, a mai explicat europarlamentarul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite