Val de plecări. Câţi români se duc la muncă în străinătate. Orban: Dacă ar avea oferte în ţară de la fermierii români, probabil nu ar pleca

Val de plecări. Câţi români se duc la muncă în străinătate. Orban: Dacă ar avea oferte în ţară de la fermierii români, probabil nu ar pleca

Premierul Ludovic Orban nu poate bloca libera circulaţie a cetăţenilor  Foto: George Călin/ Inquam Photos

Premierul Ludovic Orban afirmă că aproximativ 80-90.000 de români ar putea pleca la muncă în străinătate, în perioada următoare, fără a putea fi împiedicaţi. "Deocamdată în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contracte care sunt încetate. Pe lângă asta, în România au venit peste 250.000 de români, absorbţia acestei forţe de muncă astăzi este aproape imposibilă", spune Orban.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ludovic Orban a declarat, joi seară, la TVR, că în jur de 80-90.000 de persoane "este posibil să plece" din România la muncă în străinătate în perioada următoare. Acesta a spus că autorităţile române nu au "nicio pârghie legală” pentru a le opri şi că în acest moment economia românească nu le poate oferi locuri de muncă.

"Dacă ar avea oferte în ţară de la fermierii români sau de la alţi angajatori, probabil nu ar pleca. Deocamdată în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contracte care sunt încetate. Pe lângă asta, în România au venit peste 250.000 de români, absorbţia acestei forţe de muncă, găsirea de locuri de muncă pentru aceşti români care au contractele suspendate, absorbţia acestei forţe de muncă astăzi este aproape imposibilă”, a spus premierul.

Întrebat dacă românii care au plecat joi spre Germania au fost testaţi pentru a se vedea dacă sunt infectaţi cu SARS-Cov-2, Orban a spus că nu deţine informaţii conform cărora aceştia ar fi fost testaţi.

El susţine că este vorba despre voinţa unor cetăţeni români care decid să plece la muncă în altă ţară şi că aceasta "nu este o situaţie nouă”.

"Statul român nu poate să interzică nimănui să opteze pentru a munci în altă ţară. Nu i-am împiedicat niciodată, nu o facem nici acum şi dacă ar fi cineva care ar vrea să-i împiedice, nu ar avea cum”, a spus Orban.

El a mai spus că ordonanţele militare emise prevăd că este posibilă deplasarea în scop profesional.

"Asta nu înseamnă că noi vom mai tolera ce s-a întâmplat la Cluj. (...) Vom avea grijă ca toate procedurile să fie reglementate astfel încât să asigurăm deplasarea în siguranţă a românilor, fără să fie expuşi riscului de infectare”, a mai spus şeful Guvernului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: