Testul lui Florin Cîţu – excluderea lui Ludovic Orban din PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Ludovic Orban este în plină ofensivă. Politică şi electorală. Atacă şi torpilează cu toată forţa noua de conducere a partidului. Alegerile din data de 25 septembrie au dinamitat întreaga stabilitate a formaţiunii care s-a instalat la guvernare după alegerile parlamentare. Şi a erodat toată încrederea pe care electoratul a fost dispus să o investească  în Partidul Naţional Liberal.

După pierderea competiţiei interne, fostul preşedinte al liberalilor a început imediat războiul de gherilă. Şi loveşte pe mai multe fronturi. Îl demolează zilnic pe Klaus Iohannis din punct de vedere al imaginii. „Chiriaşul de la Cotroceni”, „vizitatorul sau mumia de la piramide”, „un preşedinte care a luat-o razna complet”, „un turist străin care se află în România” sunt doar câteva din săgeţile otrăvite pe care Orban le-a trimis în direcţia preşedintelui României.

Pe de altă parte, Orban a provocat un adevărat iureş în grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor. Nu mai puţin de 17 parlamentari s-au retras până în acest moment din grupul liberal şi şi-au anunţat sprijinul pentru Ludovic Orban. Spre disperarea liberalilor care s-au văzut vulnerabilizaţi din punct de vedere al ponderii parlamentare chiar în toiul negocierilor pentru formarea unui nou guvern.

În acest context, în mod inevitabil, în şedinţele Biroului Permanent al PNL a apărut un curent puternic în rândul liderilor liberali în favoarea excluderii lui Ludovic Orban din PNL. Astfel că, la finalul celor 30 de ani pe care i-a dedicat în întregime Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban ar putea să fie executat de către noua conducere şi să fie exclus din partid.

Care ar fi, însă, implicaţiile excluderii lui Ludovic Orban din PNL:

  • Pentru Ludovic Orban excluderea din partid ar fi o „pleaşcă” la care acesta visează deja încă de la momentul pierderii funcţiei de preşedinte al PNL. Fiind un lider este extrem de simpatizat de membrii simpli ai partidului, excluderea i-ar aduce lui Orban aureola de care are nevoie pentru a poza în victimă. O ipostază care s-ar putea să-i aducă fostului lider al PNL nu doar noi adepţi din rândul liberalilor, ci şi ceva procente în plus la capitolul încredere din partea electoratului. De asemenea, excluderea din PNL s-ar putea transforma în trambulina de care Orban are nevoie pentru a-şi lansa în forţă noul proiect politic la care lucrează.
  • Pentru Florin Cîţu decizia de excludere din partid a fostului lider al liberalilor ar putea să fie scânteia care să-i consolideze şi să-i întărească autoritatea ca lider al PNL, în contextul în care Klaus Iohannis l-a vulnerabilizat foarte mult pe Cîţu în faţa partidului prin decizia acestuia de a-l nominaliza pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier. Însă, în scenariul în care Florin Cîţu nu va reuşi să îşi păstreze în continuare funcţia de premier şi să controleze cu mână de fier partidul, excluderea lui Orban din PNL ar putea să stârnească furia vechilor liberali, iar, în final, Cîţu să aibă aceeaşi soartă la fel ca a fostului preşedinte. Mai mult, excluderea lui Orban din partid va readuce din nou în discuţie atât în partid, cât şi la nivel public episodul remanierii în forţă făcută de Florin Cîţu şi care a dus la ruperea coaliţiei de guvernare.

Însă, indiferent dacă va fi exclus din PNL sau îşi va da singur demisia, proiectul politic pe care îl pregăteşte Ludovic Orban, alături de fidelii săi din  partid, va avea de înfruntat două provocări majore:

  • Mirajul banilor europeni pe care România trebuie să-i primească în perioada următoare prin intermediul PNRR îi va determina pe foarte mulţi primari ai PNL să rămână fideli propriilor interese şi să nu-i ofere lui Orban sprijinul necesar de care acesta va avea nevoie pentru a demara şi a propulsa un nou partid pe scena politică. Or, fără sprijinul logistic al primarilor şi doar cu sprijinul membrilor simpli ai PNL, proiectul lui Ludovic Orban ar putea să nu reuşescă să prindă viaţă sau să aibă vreun impact major din punct de vedere electoral.
  • De asemenea, în acest moment, Ludovic Orban nu mai este singura voce din partid care joacă rolul opoziţiei faţă de Florin Cîţu şi noua echipă de conducere a PNL. Prin atacurile lansate în ultima perioadă, Dan Motreanu se profilează deja ca principalul opozant al liderului PNL şi ca marele favorit pentru ocuparea funcţiei de preşedinte, în scenariul în care Florin Cîţu va pierde şefia guvernului şi va fi debarcat de la conducerea partidului. În acest context, marea majoritate a nemulţumiţilor din partid, care ar fi putut să-l urmeze pe Orban în proiectul său politic, vor prefera să rămână în PNL şi să se grupeze în jurul lui Dan Motreanu.

Conflictul dintre actualul preşedinte al PNL, Florin Cîţu, şi fost lider al partidului, Ludovic Orban este departe de a se fi încheiat. Iar Ludovic Orban este decis să folosească toarte armele şi tertipurile psihologice necesare care să-i provoace excluderea din PNL. De altfel, acesta a anunţa că va merge din nou la şedinţa Biroului Permanent pentru a-i cere lui Florin Cîţu să îşi de-a demisia din fruntea partidului. O provocare în faţa căreia Cîţu s-ar putea să nu reuşească să se cotroleze. Însă, acestă provocare ar putea să fie şi testul suprem pe care Florin Cîţu îl va avea de trecut pentru a se impune ca lider al PNL.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite