Surse. Coaliţia a căzut de acord să reducă la jumătate acciza la carburanţi. Preţurile la energie, plafonate şi în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare s-au pus de acord, marţi, asupra unor măsuri pentru combaterea scumpirilor la combustibil şi energie. Potrivit surselor „Adevărul”, liderii vor susţine înjumătăţirea accizei la carburanţi şi, pentru energie, vor prelungi perioada de aplicare a plafonării şi pentru luna aprilie.

UPDATE - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a confirmat, printr-o postare pe Facebook, faptul că liderii coaliţiei au agreat să scadă acciza la carburanţi cu 50%, precizând că în perioada următoare autorităţile vor discuta cu marile companii distribuitoare şi cu oficialii Comisiei Europene pentru ca preţurile să fie reduse. 

„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris ministrul Câciu, marţi, pe Facebook.

Ştirea iniţială

Conform surselor „Adevărul”, liderii din coaliţia de guvernare au căzut de acord să reducă cu 50% acciza la carburanţi pentru o perioadă de trei luni, astfel încât să combată creşterea preţurilor la pompă. De asemenea, o altă variantă în discuţie a fost şi reducerea accizei la zero.

Măsura înjumătăţirii accizei la carburant a fost vehiculată luni de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a transmis că este necesară o intervenţie în piaţă, pe o perioadă limitată, astfel încât să fie combătute scumpirile. Potrivit social-democratului, această măsură ar însemna scăderea preţulurilor cu mai mult de 1 leu. 

În ceea ce priveşte soluţiile pentru combaterea preţurilor la energie, coaliţia a căzut de acord să prelungeasă măsura plafonării preţurilor şi în luna aprilie, urmând ca Guvernul, prin prisma premierului şi a ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să facă o analiză de impact. 

De asemenea, continuă şi discuţiile referitoare la piaţa reglementată, însă în acest sens sunt necesare întrevederi cu oficialii Comisiei Europene. Toate măsurile discutate în cadrul şedinţei coaliţiei urmează să fie analizate şi de ministerele de resort, pentru a se vedea impactul asupra bugetului de stat şi, ulterior, vor fi anunţate la nivelul Executivului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite