Liderii politici de la Bucureşti condamnă acţiunile recente ale Rusiei în regiunile separatiste din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Liderii politici de la Bucureşti au condamnat recunoaşterea de către Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk ca fiind independente, considerând că reprezintă o încălcare a legislaţiei internaţionale şi oferind asigurări că România va rămâne solidară cu Ucraina.

UPDATE - Liderii AUR au transmis, la rândul lor că o recaţie cu privire la recunoaşterea celor două regiuni. „AUR Condamnă recunoaşterea de către Federaţia Rusă a “republicilor” Doneţk şi Lugansk şi îşi exprimă preocuparea faţă de lipsa unei strategii clare a României în cazul unei crizei majore, atât la frontiera estică a Alianţei Nord-Atlantice, cât şi în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români de peste Prut”, a transmis Alianţa pentru Unirea Românilor. 

„Este inacceptabilă subminarea suveranităţii unui stat ce aparţine comunităţii internaţionale. Negarea, prin folosirea forţei, a dreptului fundamental al Ucrainei la independenţă şi la propriile alegeri de politică externă şi de securitate, este un act pe care îl condamnăm fără niciun echivoc. Rusia pune sub semnul întrebării ordinea internaţională existentă, bazată pe forţa dreptului, înlocuind-o cu dreptul forţei. Este necesar ca Guvernul, Preşedintele României şi CSAT să elaboreze o strategie naţională pentru situaţiile de criză ce pot să apară la graniţa României”, a declarat copreşedintele AUR, George Simion. 

Copreşedintele AUR, Claudiu Tîrziu a subliniat că „esancţionarea şi de această dată a Rusiei ar fi injustă”. „Recunoaşterea celor două auto-proclamate republici separatiste şi ordinul de intrare a unor trupe deghizate ipocrit în forţe de menţinere a păcii se înscriu în seria actelor revizioniste ale Federaţiei Ruse, după invadarea Georgiei şi anexarea ilegală a Crimeei. Nesancţionarea şi de această dată a Rusiei ar fi injustă, contrară spiritului şi literei acordurilor de la Minsk şi dreptului internaţional. Deşi poate părea că diplomaţia a eşuat, pledăm pentru căutarea energică a unei soluţii pe calea paşnică a dialogului şi negocierilor. Salutăm orice măsuri ce vor fi de natură să ducă la dezescaladarea conflictului şi revenirea cât mai grabnică la normalitate”, a subliniat copreşedintele AUR, Claudiu Târziu.

Alianţa pentru Unirea Românilor a mai transmis că „îşi exprimă îngrijorarea faţă de soarta minorităţii româneşti din Ucraina. Dezinteresul autorităţilor ucrainene faţă de situaţia compatrioţilor noştri din ţara vecină, ignorarea drepturilor acestora şi refuzul constant de a remedia carenţele semnalate, în conformitate cu convenţiile internaţionale relevante, trebuie să lase locul unor politici democratice şi nediscriminatorii faţă de toate minorităţile din Ucraina, inclusiv cea românească”.

UPDATE - Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL şi actual lider al partidului Forţa Dreptei, este de părere că Parlamentul României trebuie să adopte o declaraţie comună prin care să condamne acţiunile Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. 

„Consider că Parlamentul României, care este o instituţie fundamentală a statului român, are obligaţia să adopte o declaraţie clară, limpede, de condamnare a acţiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi de stabilire a unei poziţii foarte clare de participare la tot efortul internaţional de detensionare a situaţiei existente şi de impunere de sancţiuni către Federaţia Rusă, în cazul în care persistă în aceste comportament total contrar oricăror reguli de politică internaţională. (...)

România nu poate să fie pasivă, este în flancul estic al NATO, dacă astăzi se întâmplă lucrul acesta în Donetsk şi Luhansk, ne putem aştepta să se întâmple lucrul acesta poate şi în Transnistria şi oriunde. Acest comportament agresiv al Rusiei, care este un comportament nici măcar de secol 20, mai degrabă de secol 19, este inacceptabil pentru modul în care funcţionează comunitatea internaţională şi regulile care trebuie să guvernze relaţiile dintre state”, a declarat Ludovic Orban, marţi, la Parlament.

UPDATE - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, la rândul său, că decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din Ucraina este iresponsabilă. Liderul Uniunii Maghiare este de părere că România trebuie să acţioneze cu cea mai mare responsabilitate şi să contribuie la căutarea unei soluţii „diplomatice paşnice”.

„Considerăm iresponsabilă decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Forţele armate ruse nu au intrat pe teritoriul Ucrainei pentru menţinerea păcii, ci pentru a ocupa agresiv teritorii din Ucraina. Acest lucru nu este doar o ameninţare la adresa păcii din regiune şi din Europa, ci Rusia subminează şi bazele dreptului internaţional.

România, în calitate de membră NATO, trebuie să acţioneze cu cea mai mare responsabilitate, contribuind la căutarea unei soluţii diplomatice paşnice. De asemenea, trebuie să susţină impunerea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei şi să sprijine acţiunile de apărare ale NATO”, a scris, marţi, pe Facebook, Kelemen Hunor.  

***

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a transmis că recunoaşterea de către Rusia a regiunilor separatiste din Ucraina ca fiind independente va atrage „cel mai dur răspuns din partea comunităţii internaţionale”. Totodată, Cîţu a precizat că ţara noastră susţine suveranitatea Ucrainei, cât şi integritatea teritorială a acesteia. 

„Condamnăm ferm recunoaşterea de către Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk ca fiind independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi va atrage cel mai dur răspuns din partea comunităţii internaţionle, România susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Cîţu, marţi, pe Twitter. 

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că acţiunile recente ale Rusiei vor determina „o şi mai puternică întărire a flancului estic” şi a subliniat că România va rămâne solidară cu Ucraina, precizând că autorităţile române vor ajuta refugiaţii, dacă va fi cazul. Liderul PSD a oferit asigurări că românii vor fi în siguranţă „sub umbrela NATO”. 

„Rusia încalcă prin mişcările sale violente toate regulile dreptului internaţional. Este o decizie care va determina o şi mai puternică întărire a flancului estic şi a zonei Mării Negre. O decizie iraţională care va crea un front comun al NATO şi UE, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea unor sancţiuni semnificative.

România rămâne solidară cu Ucraina. Românii sunt în siguranţă sub umbrela NATO. Partidul Social Democrat susţine respectarea normelor internaţionale, securitatea României şi siguranţa cetăţenilor. Dar dincolo de asta, ne pasă de vecinii noştri şi de regiunea noastră. Avem nevoie de pace şi de prosperitate, nu de război. Vom ajuta refugiaţii, alături de alte state din regiune, dacă va fi cazul. Rămânem solidari cu deciziile majore ale cluburilor din care facem parte, UE şi NATO, cu care suntem în deplină coordonare”, a scris preşedintele PSD, marţi, pe Facebook

Şi USR, prin vocea preşedintelui interimar Cătălin Drulă, a condamnat decizia lui Vladimir Putin, făcând apel la sancţiuni drastice din partea Europei. 

„Rusia încalcă legislaţia internaţională şi denunţă unilateral acordurile de la Minsk prin recunoaşterea aşa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violenţă. Sancţiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situaţie.

Fiecare ţară are dreptul să-şi stabilească propriul destin. Este inacceptabil ca un stat să dicteze altuia - sub ameninţarea armelor - ce să facă sau ce să nu facă. Este datoria României, ca stat membru NATO şi al Uniunii Europene, să fie solidară cu Ucraina. Europa trebuie să rămână continentul libertăţii şi al democraţiei.

Scenariul la care asistăm nu este unul nou. Istoria ne aminteşte că acelaşi lucru s-a întâmplat în Transnistria, Abhazia, Oseţia de Sud şi, foarte recent, în Crimeea. Cu un amestec de fake news şi rescriere a istoriei atunci când îi convine, Vladimir Putin încearcă să refacă URSS. Dictatura sovietică a eşuat lamentabil şi nu va reveni în Europa. Popoarele din estul Europei au ales libertatea”, a scris Drulă, luni seara, pe pagina sa de Facebook. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut indepedenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, după ce liderii celor două teritorii l-au îndemnat luni pe preşedintele rus să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o „cooperare în materie de apărare”.

Înainte de semnarea celor două decrete de independenţă, Putin i-a informat despre această decizie pe omologul său francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, care, potrivit Kremlinului, şi-au „exprimat decepţia”. Analiştii sunt de părere că, dacă Doneţk şi Lugansk ar fi recunoscute ca independente, Rusia ar putea trimite trupe în estul Ucrainei sub pretextul protejării propriilor cetăţeni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite