Atacurile cibernetice asupra site-urilor guvernamentale din România au fost revendicate de hackeri pro-ruşi. De ce a fost luat în vizor statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunţă că atacul împotriva mai multor site-uri guvernamentale din România a fost revendicat de gruparea pro-rusă Killnet. Hackerii şi-au motivat atacul postând pe Telegram o poză cu Marcel Ciolacu, pe care îl acuză că ar fi promis furnizarea de arme Ucrainei.

„Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS”, au transmis reprezentanţii SRI. Potrivit sursei citate, gruparea de hackeri pro-ruşi a mai lansat în această lună atacuri asupra site-urilor unor instituţii din SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar şi asupra site-urilor NATO.

„Responsabilitatea pentru asigurarea securităţii cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparţine Serviciului Român de Informaţii. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securităţii naţionale, Centrul Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii cooperează activ cu entităţile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice şi remedierea efectelor acestora”, a mai precizat Serviciul Român de Informaţii. 

Marcel Ciolacu, vizat de hackerii pro-ruşi

Într-o postare pe Telegram, gruparea Killnet şi-a motivat atacul asupra site-urilor româneşti distribuind o fotografie cu Marcel Ciolacu, căruia i-au atribuit greşit funcţia de preşedinte al Senatului (Ciolacu fiind liderul Camerei Deputaţilor). Hackerii susţin că Ciolacu ar fi promis furnizarea de arme Ucrainei, în lupta cu trupele ruseşti.

„Preşedintele Senatului (camera superioară a parlamentului) României, Marcel Ciolacu, a emis o declaraţie în care a promis autorităţilor ucrainene «asistenţă maximă»  în furnizarea de arme letale Kievului. Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”, a scris gruparea Killnet pe contul de Telegram.

Ciolacu

În replică, Marcel Ciolacu a transmis că nu are o problemă cu faptul că a fost nominalizat de hackerii pro-ruşi şi a oferit explicaţii cu privire la livrarea de arme către Ucraina. „Declaraţia mea a fost foarte clară. România, dacă este nevoie, este pregătită atât legal cât şi moral să facă acest pas. În acest moment nu există o decizie în sensul acesta”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, vineri. 

Declaraţia iniţială a liderului PSD

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD, a declarat, joi dimineaţă, că a existat o discuţie despre armament cu autorităţile ucrainene, în cadrul vizitei la Kiev, şi a precizat că ţara noastră este pregătită dacă se va lua o astfel de decizie, însă fără a vorbi în mod explicit despre trimiterea de arme în ţara vecină. 

„A fost această discuţie, cum este normal să o avem. În primul rând să existe un cadrul legislativ. Sunt ferm convins că România este pregătită dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. De aceea s-au făcut aceste deplasări, ca să oferim ajutor, ca să punem la punct detalii care nu puteau fi stabilite decât faţă în faţă. (...) Romania trebuie sa fie pregătită legal şi să aibă o decizie politică”, a explicat Ciolacu. 

Vineri dimineaţă, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituţii financiare a  fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Vezi şi: Atacuri cibernetice fără precedent. Au fost vizate mai multe site-uri: gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi o instituţie financiară

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite