Sprijin, acolo unde e mai mare nevoie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Astăzi are loc o sesiune extraordinară şi pe ordinea de zi este un proiect foarte important care oferă sprijin acolo unde e mai mare nevoie: pentru mamele defavorizate cu nou-născuţi. E vorba despre introducerea tichetelor sociale în valoare de 2000 de lei pentru nou-născuţi.

Se spune, ca un clişeu deja, că a fi mamă este cel mai frumos lucru, dar acolo unde sunt neajunsuri, lipsuri, bătălia pentru supravieţuire pentru mama şi copilul ei este dură. Cum e atunci când nu ai bani de scutece? Cum e să fii singură şi să nu ai pe cine să te bazezi? Sau când e nevoie de articole sanitare şi medicale, dar nu le poţi cumpăra? Cum e să îţi doreşti ca mamă să asiguri copilului tău tot ce e nevoie ca să crească, dar să nu o poţi face? 

Pentru mamele care îşi cresc copii în sărăcie, umilinţa şi durerea de a nu avea mijloacele de a avea grijă de nou-născut sunt copleşitoare. 

Am văzut asta în Argeş. La fiecare interacţiune cu comunităţi defavorizate, cu fiecare vorbă schimbată cu mame singure aflate în risc de sărăcie, cu mame victime ale violenţei domestice. În vremuri complicate, marcate de multiple crize, obligaţia de a le proteja pe aceste mame şi copiii lor nou-născuţi revine statului. 

Iar acest OUG asta face. Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, în valoare de 2000 de lei, vor reprezenta un real sprijin pentru mamele dezavantajate din punct de vedere socio-economic. 

Toate cele 12 milioane de euro, fonduri europene, cât sunt alocate  sunt de un real ajutor pentru zeci de cupluri mamă – nou-născut. 

Odată adoptat acest OUG, fiecare mamă cu drept la un venit minim garantat, care face parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, care se află în situaţie de risc sau în situaţii critice, care nu deţine acte de identitate, care provine din zona de conflict armat din Ucraina sau mama minoră va putea achiziţiona produse specifice îngrijirii noului-născut cu acest tichet! 

Oamenii nu fac copii doar dacă au posibilităţi financiare ridicate, dar siguranţa şi calitatea vieţii sunt factori decisivi. Pe de altă parte, o capcană este şi stimularea natalităţii exclusiv prin stimulente financiare sau chiar prin măsuri anti-avort, cum s-a întâmplat în perioada comunistă. Trebuie să găsim un echilibru între ignorarea problemelor financiare cu care se luptă mamele şi premierea natalităţii cu orice preţ. Iar această lege asta face: ajută persoanele care au decis să aducă un copil pe lume, dar care fac parte din categoria celor defavorizate. Pentru această categorie chiar contează implicarea noastră, fiecare moment de sprijin poate schimba destine în bine.

Poveştile sunt dintre cele mai variate. Dar cu acest proiect, Guvernul condus de PNL dovedeşte nu doar empatie, ci respect faţă de efortul sutelor de mii de mame care, în fiecare zi, cresc generaţii viitoare. Asta înseamnă responsabilitate. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite