Sondaj INSCOP: Modificări în topul încrederii în personalităţile politice faţă de sfârşitul lui 2018

Sondaj INSCOP: Modificări în topul încrederii în personalităţile politice faţă de sfârşitul lui 2018

FOTO Adevarul

Preşedintele Klaus Iohannis, Gabriela Firea şi Victor Ponta conduc în clasamentul încrederii în personalităţile politice, conform ultimului sondaj INSCOP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, sondajul realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, arată că topul încrederii în personalităţile politice este condus de preşedintele Klaus Iohannis, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea şi de fostul premier, Victor Ponta. 
 
Concret, încrederea în preşedintele Klaus Iohannis se situează la un nivel de 39,5% încredere multă şi foarte multă, înregistrând o creştere de aproape 5 procente, comparativ cu luna noiembrie 2018. 
 
Pe locul al doilea în clasamentul încrederii se situează Gabriela Firea cu 23,9%, în scădere faţă de luna noiembrie 2018 (când era cotată cu 26,2% încredere multă şi foarte multă), urmată de Victor Ponta cu 23,7%. Preşedintele Pro România înregistrează o creştere de 2,5 procente.
 
Unde se află Dacian Cioloş şi Ludovic Orban
 
Urmează Dacian Cioloş care câştigă 2,3 procente faţă de luna noiembrie 2018, ajungând la 22,5% încredere multă şi foarte multă, probabil şi ca urmare a expunerii mediatice crescute generate de înfiinţarea PLUS şi formarea alianţei cu USR. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, contabilizează 22,4% încredere multă şi foarte multă în ianuarie, în uşoară creştere faţă de 21,9% în noiembrie.
 
Preşedintele PNL Ludovic Orban este cotat cu 16,1% încredere multă şi foarte multă, faţă de 14,5% în noiembrie 2018. Urmează preşedintele PSD, Liviu Dragnea cu 12,6% ( faţă de 11,6% în noiembrie), Preşedintele USR, Dan Barna cu 10,7% (în creştere cu 3,7 procente faţă de noiembrie 2018) şi Traian Băsescu cu 10% încredere multă şi foarte multă (faţă de 8,3% în noiembrie 2018). 
 
Pe ce poziţie se situează Dăncilă
 
Premierul Viorica Dăncilă scade la 9,5% încredere multă şi foarte multă (faţă de 10,8% în noiembrie 2018). Ea este urmată de Ion Iliescu cu 8,8% (faţă de 10% în noiembrie 2018), Kelemen Hunor (7,6% faţă de 4,6%) şi Eugen Tomac  (cu 6,4% faţă de 5,4%).
 
Cele mai importante creşteri ale nivelului încrederii comparativ cu datele de la finalul anului trecut le înregistrează preşedintele Klaus Iohannis, liderul USR, Dan Barna şi liderul Pro România, Victor Ponta. Scăderi ale încrederii comparativ cu datele de la finalul anului trecut le înregistrează Gabriela Firea, Viorica Dăncilă şi Ion Iliescu. 
 
Potrivit INSCOP, „Încrederea într-o personalitate politică” este un indicator mai riguros, comparativ cu alţi indicatori generali precum ”părerea favorabilă/defavorabilă”, reflectând un nivel de exigenţă a evaluării semnificativ mai mare, atunci când respondenţii sunt solicitaţi să se raporteze în mod direct la o personalitate politică şi la activitatea acesteia. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările