Sondaj Eurobarometru. Ce spun românii despre mituirea alegătorilor, dacă mâine ar avea loc europarlamentarele

Sondaj Eurobarometru. Ce spun românii despre mituirea alegătorilor, dacă mâine ar avea loc europarlamentarele

FOTO Arhivă Adevărul

Românii sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte corectitudinea viitoarelor alegeri, două treimi dintre respondenţii ultimul sondaj Eurobarometru fiind de părere că mituirea alegătorilor reprezintă o problemă serioasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

68% dintre românii care au răspuns la ultimul Eurobarometru se declară îngrijoraţi că la următoarele alegeri ar putea avea loc mituirea votanţilor pentru a alege un anumit partid. Românii se află pe locul al 5-lea, după Bulgaria (81%), Letonia (80%), Lituania (76%) şi Spania (71%), în timp ce media UE e de  55%.    
 
Potrivit Eurobarometrului, 49% dintre respondenţii din România sunt de părere că autorităţile  fac ce trebuie pentru a preveni votul ilegal, în timp ce media UE este de 58%. Mai pesimişti decât românii sunt doar bulgarii, italienii, spaniolii şi croaţii. 
 
Românii sunt foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte votul multiplu (62%), în timp ce media UE e de 44%. Singurii care sunt mai îngrijoraţi ca românii sunt spaniolii (64%), în timp ce, la polul opus, doar  11% dintre suedezi ar exista această problemă. 
 
 
Sursă: Comisia Europeană
 
Datele pentru România au fost strânse în urma interviurilor a 1.007 oameni, prin metoda faţă în faţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările