Sondaj. Corupţia, principalul motiv pentru care românii pleacă din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul Vlad Gheorghe. FOTO Arhivă personală / Facebook
Eurodeputatul Vlad Gheorghe. FOTO Arhivă personală / Facebook

Un procent de 86% dintre respondenţii la un sondaj de opinie consideră corupţia drept principalul motiv pentru care din ce în ce mai mulţi români părăsesc ţara. Totodată, 91% dintre participanţii la studiu cred că din cauza corupţiei din România nu sunt spitale noi şi autostrăzi. Studiul a fost realizat telefonic, la comanda eurodeputatului Vlad Gheorghe (USR), pe un eşantion de 1.400 de persoane.

Conform studiului comandat de eurodeputatul USR, românii consideră că sunt împiedicaţi de corupţie să aibă pensii şi salarii la nivelul celor europene, au spus 84% dintre cei chestionaţi, în timp ce 82% consideră că românii nu sunt respectaţi în Europa, respectiv România nu are influenţa meritată în UE din cauza acestui fenomen. Mai mult, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că ţara noastră nu a intrat în Schengen ca urmare a corupţiei.

De asemenea, 94% dintre români care au răspuns la sondaj consideră corupţia ca fiind răspândită şi foarte răspândită în România. „9 decembrie este Ziua Internaţională Anticorupţie şi un prilej de reflecţie pentru întreaga societate românească, dar mai ales pentru politicieni, cu atât mai mult cu cât domeniul politic este considerat de 45% dintre români cel mai corupt, fiind urmat la mare distanţă de sistemul sanitar (15%), de administraţiile locale (14%), justiţie (6%) şi Poliţie (3%)”, subliniază europarlamentarul USR (Renew Europe), Vlad Gheorghe, cel care a solicitat studiul citat, potrivit News.ro

Gheorghe a atras recent atenţia că noul program de guvernare al noii coaliţii PSD – PNL - UDMR de la Bucureşti poate duce la sancţiuni europene, dacă nu se respectă indicaţiile privind reformele din justiţie.

„La fel ca liderii europeni, românii nu cred în declaraţii şi discursuri la ocazii festive, ci în fapte şi în realitatea de care se lovesc. Conform studiului pe care l-am solicitat, 43% dintre români au fost nevoiţi să dea şpagă pentru a-şi rezolva o problemă avută în ultimii 2 ani, iar 62% dintre respondenţi sunt de acord că fenomenul corupţiei le afectează viaţa de zi cu zi. De aceea, lupta anticorupţie nu poate şi nu trebuie să fie oprită de interese personale, de grup sau de partid urmărite de cei aflaţi la putere şi care ocupă funcţii înalte în statul român”, a mai precizat Vlad Gheorghe.

Sondajul a fost realizat telefonic, la nivel naţional, la comanda europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.400 de persoane şi are o marjă de eroare de 2,9%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite