Solidaritate cu Maia Morgenstern după ce a fost ameninţată cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Morgenstern FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Maia Morgenstern FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Actriţa Maia Morgenstern a fost ameninţată cu moartea printr-un e-mail primit chiar înainte de Ziua Teatrului şi de sărbătoarea evreiască Pesach. Mesajul, care s-a dovedit ulterior a fi trimis sub un pseudonim şi semnat cu „Partidul AUR”, este plin de afirmaţii antisemite.

Zeci de politicieni şi persoane publice au luat atitudine duminică, după ce Maia Morgenstern şi fiica sa au fost ameninţate cu moartea, autorul precizând în scrisoare că actriţa „a îndrăznit” să vorbească împotriva unui presupus prieten al său. Mesajul a fost trimis de către un „Andrei Illarie” pe toate adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat, fiind semnat la final „din partea partidului AUR”.

Autorul mesajului i-a transmis actriţei că doreşte să incendieze Teatrul Evreiesc, împreună cu toţi actorii de acolo. „Intenţionez să o omor pe nenorocita aia de Maia Morgenstern pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva prietenului meu, pentru că a stârnit ceva. Are zilele numărate. În numele prietenului meu, vă pot promite că intenţionez să-i dau foc teatrului vostru idiot de idiş. Intenţionez să o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor murdar unde o voi arde pe ea şi pe copiii ei murdari”, se arată într-o parte a mesajului publicat de actriţă, care conţine mai multe expresii de nedescris.

Maia Morgenstern a depus ulterior o plângere la poliţie, iar în urma analizării mesajului, anchetatorii au ajuns la concluzia că adresa IP a autorului nu este cea reală, şi că adresa de e-mail folosită, pe numele „Andrei Illarie”, nu este asociată cu conturi de pe reţelele sociale sau alte site-uri web.

AUR se dezice de ameninţări

La scurt timp după ce actriţa a făcut publice ameninţările, „semnate” în numele partidului AUR, liderul formaţiunii, George Simion, a ieşit la rampă dezicându-se scrisoare. Acesta a condamnat apoi atacul, pe care îl numeşte „ degradant, antisemit şi suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit şi îndrăgit de români”. Acesta a explicat apoi că „Andrei Illarie”, sub numele căruia a fost transmis mesajul, nu face parte din AUR, iar în opinia sa, incidentul este „o intoxicare” care ar trebui pedepsită în cel mai aspru mod.

Cu toate astea, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, i-a criticat pe parlamentarii AUR pentru că „elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acţiunile antisemite”. Acesta a condamnat şi el apoi atacul, cerând forţelor de ordine să trateze „cu celeritate şi maximă seriozitate” acest caz.

„Privesc cu multă reţinere afirmaţiile de delimitare ale deputatului George Simion, liderul partidului AUR, grupare politică neo-fascistă, cunoscută pentru ieşirile publice xenofobe, antisemite, conspiraţioniste în manifestări politice publice, stradale, pe reţelele de socializare, şi, mai grav, de la tribuna Parlamentului”, a mai adăugat Muraru.

Cioloş: „Credeam că am învăţat cu toţii lecţiile istoriei“

În acelaşi timp, alţi politicieni au luat atitudine, transmiţându-i actriţei mesaje de susţinere. Dacian Cioloş se arată consternat şi declară că astfel de atitudini extremiste ar fi trebuit să rămână istorie. „Sunt şocat de violenţa de limbaj, atitudinea extremistă, de intoleranţa etnico-religioasă şi rasismul scrisorii făcute publice de doamna Maia Morgenstern. Credeam că am învăţat cu toţii lecţiile istoriei şi că acesta este un capitol încheiat. Instituţiile statului român trebuie să se autosesizeze de urgenţă, să identifice şi să investigheze aceste ameninţări de neconceput”, a transmis Cioloş.

Fostul ministru al Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, cataloghează mesajul primit de actriţă drept unul „cutremurător”. Acesta a transmis că nu şi-ar dori ca mesajul să aibă pe drept legături cu formaţiunea politică AUR. „Românii nu împărtăşesc astfel de mesaje pline de venin, ură şi antisemitism, mai ales că ne pregătim cu toţii de Sfintele Sărbători Pascale şi de Învierea Domnului! Mesajul primit de marea actriţă trebuie luat în serios de autorităţi!”, a transmis Ion Ştefan.

Forţele de ordine au doi suspecţi

IGPR a anunţat că Brigada Antiteroristă a SRI, în colaborare cu Poliţia Română, lucrează împreună la ancheta referitoare la mesajele primite de actriţă şi că, în urma cercetărilor, au fost identificate două persoane bănuite. Una pe raza judeţului Timiş, iar alta pe raza municipiului Bucureşti. „Situaţia în cauză este analizată şi la nivelul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii DIICOT, în vederea stabilirii de elemente specifice unui act terorist, urmând a se dispune în consecinţă”, a mai transmis IGPR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite