Scrisoare către liderii coaliţiei de guvernare din partea mai multor intelectuali şi personalităţi din societatea civilă: Încetaţi comunicarea cu AUR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul AUR George Simion FOTO Inquam Photos / George Călin
Liderul AUR George Simion FOTO Inquam Photos / George Călin

Mai mulţi intelectuali români şi zeci de lideri din societatea civilă au transmis miercuri o scrisoare adresată liderilor PNL, UDMR şi USR-PLUS în care cer reprezentanţilor guvernului să înceteze orice contact cu membrii AUR. Semnatarii spun că deschiderea către dialog pe care au manifestat-o în ultimele săptămâni miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Sănătăţii cu AUR este „scandaloasă şi inadmisibilă”.

„În ultimele săptămâni, miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Sănătăţii au discutat nestingheriţi cu conducerea AUR. Atitudinea afişată de membri ai Guvernului României care, prin poziţionarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă şi inadmisibilă”, se arată în petiţia online.

Textul integral al scrisorii deschise: 

„Către: Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Dan Barna, co-preşedintele Alianţa USR-PLUS, Dacian Cioloş, co-preşedintele Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR

Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanţi pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanţi ai partidelor din coaliţia de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR.

Partidul AUR este o formaţiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existenţă pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă. Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste şi naţionaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraţioniste, anti-globaliste şi anti-individualiste, şi cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcţia de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiaşi partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societăţii liberale şi a sistemului instituţional de valori al democraţiei liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democraţie.

În ultimele săptămâni, miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Sănătăţii au discutat nestingheriţi cu conducerea AUR. Atitudinea afişată de membri ai Guvernului României care, prin poziţionarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă şi inadmisibilă. Mesajul transmis prin astfel de întâlniri protocolare este tocmai validarea ideilor şi mijloacelor de acţiune ale partidului AUR, riscând astfel să îi legitimeze şi să îi normalizeze proiectul politic.

Nici subiectele abordate (importante şi urgente, fără îndoială) şi nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opoziţia) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere către un partid care refuză valorile occidentale. Orice dialog între membrii Guvernului şi reprezentanţii AUR poate şi trebuie să fie purtat doar în cadrele stabilite de Constituţie, prin interpelări, însă acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru întâlniri afabile. Păstrând relaţia cu AUR doar în condiţiile stricte stipulate de legea fundamentală, coaliţia de guvernare s-ar asigura astfel că menţine un ”cordon sanitar” în jurul unei formaţiuni periculoase pentru democraţia noastră. Suntem convinşi că, odată ce ”cordonul sanitar” ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit.

În acordul încheiat între partidele care formează actuala coaliţie de guvernare, semnatarii menţionează că actuala alianţă se bazează pe ”responsabilitatea faţă de destinul României” şi că soliditatea acesteia se întemeiază pe ”valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate”. În acelaşi document programatic, liderii partidelor de guvernare afirmă fără ezitare: ”Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România mai departe pe drumul ei european.” Ori, prin acţiunile şi ideile vehiculate, AUR pune în pericol tocmai valorile pe care actuala coaliţie şi-a propus să le salvgardeze. În mod evident, între principiile asumate şi acţiunile unor membri ai Guvernului, prin deschiderea arătată către liderii AUR, există un conflict ireconciliabil.

În multe ţări europene, partide extremiste au ajuns, în urma alegerilor, în parlamente. Nu însă în toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperată bunăvoinţă. Dimpotrivă, în numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formaţiuni politice le transformă automat în actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formaţiuni este o regulă de la care nici un politician onest nu se poate abate.

Ştim cu toţii foarte bine că adevărata importanţă a asumării şi respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant şi nestingherit cu reprezentanţi ai unui partid aflat în flagrantă contradicţie cu principiile pe care partidele din coaliţia de guvernarea clamează că le apără. Înainte de a fi prea târziu, credem că este momentul ca, prin acordul partidelor care formează coaliţia de guvernare, dialogul cu AUR să înceteze imediat."

Semnatari:

Cristian Pârvulescu

Smaranda Enache

Andrei Cornea

Lavinia Stan

Ciprian Mihali

Liliana Popescu

Adrian Miroiu

Mădălin Hodor

Sergiu Mişcoiu

Claudiu Crăciun

Alfred Bulai

Andrei Ţăranu

Liviu Rotman

Radu F. Alexandru

Liviu Antonesei

Paul Şerban Agachi

Adina Babeş

Iordan Bărbulescu

Anamaria Beligan

Sorin Camner

Ana Bărbulescu

Iurii Chişinevski

Adrian Cioflâncă

Vera Cîmpeanu

Andrei Cornea

Emanuel Copilaş

Daniel Cristea-Enache

Rodica Culcer

Nicoleta Dabija

Mihai Demetriade

Nicolae-Emilian Dranca

Mihaela Grancea

Raluca Grosescu

Iakob Attila

Ruxandra Ivan

Carmen Muşat

Lucian Nastasă-Kovacs

Irina Nastasă-Matei

Raul Rognean

Maria Roth

Michael Shafir

William Totok

Mihai Vasilescu

István Király V.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite