Revoluţia fiscală a USR: eliminarea impozitului pentru salariul minim; CAS progresiv în funcţie de vârstă; eliminarea pensiilor speciale şi desfiinţarea PNDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea impozitului pentru salariul minim şi scutirea de CAS până la vârsta de 21 de ani, urmată de o creştere anuală cu cinci puncte procentuale până la cota de 25%, sunt câteva dintre obiectivele care vor face parte din programul de guvernare al USR, au anunţat Clauidu Năsui şi Andrie Caramitru, speciliştii partidului în economie. Bugetul va fi echilibrat prin desfiinţarea pensiilor speciale şi a programului PNDL, dedicat baronilor locali.

„Munca în România este extrem de taxată, avem cele mai mari taxe pe muncă din Europa de Est şi lucrul acesta noi considerăm că trebuie să se schimbe. Ceea ce vizăm pe termen lung este să nu mai fie impozitat salariul minim deloc. Pe termen scurt avem o serie de măsuri. De exemplu, un CAS progresiv pentru tineri – pentru că tinerii oricum nu constituie o parte foarte mare a forţei de muncă şi au dificultăţi de integrare în piaţa muncii. Noi considerăm că este absolut esenţial să menţinem cota unică, dar să existe un prag sub care nu se plătesc impozite. Adică, să nu se mai impoziteze sărăcia. Iar pentru a ajunge acolo propunem un sistem gradual. Un CAS care să fie mai mic, de exemplu, pentru tineri, fără impozit pe venit pentru salariul minim şi, gradual, eliminat CAS şi CASS pentru salariul minim”, a declarat deputatul Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor.

„Impactul măsurilor acestea este mare, dar şi lucrurile pe care vrem să le tăiem din buget sunt de asemenea mari. Noi am spus întotdeauna: fără pensii speciale. PNDL a avut credite de angajament în 2017 de 30 de miliarde de lei. Toate acestea, dacă le tăiem, dintr-odată sunt bani. Cheltuielile statului român în 2018 au crescut cu 46,3 de miliarde de lei. Măsurile pe care le propunem noi au impact de câteva zeci de miliarde, dar acela este foarte sustenabil, în condiţiile în care tăiam din alte părţi, de tipul PNDL”, a explicat Năsui.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite