Republica Moldova, un stat falimentat de politicienii aflaţi în slujba lui Plahotniuc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invalidarea alegerilor pentru primăria Chişinăului şi a mandatului candidatului PPDA, Andrei Năstase, de către justiţia controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc a aruncat statul moldovean în zona gri a instabilităţii şi implicit a falimentului economic în lipsa banilor europeni.

Eşecul statului moldovean trebuie asumat de întreaga clasă politică moldoveană care este părtaşă de ani buni  în combinaţiile politice obscure „ale oligarhului cel bun“ în nebunia acestuia de a demonstra Statelor Unite şi Occidentului că este singurul cu care se poate negocia orice, pentru că controlează statul. Balansul guvernării acestuia, din ultimii trei ani între EST şi VEST, a creat în plan extern o imagine proastă statului frate dintre Prut şi Nistru în contextul în care a demonstrat instabilitate întrucât nu poţi să „guvernezi ruseşte pe banii europenilor“.

Politicienii moldoveni s-au mulţumit cu avantajele pe care Plahotniuc a ştiut să le ofere cu pipeta în funcţie de interesele sale, astfel încât R.Moldova să pară un stat angrenat pe calea reformelor convenite cu UE în momentul parafării Acordului de Asociere de la Vilnius din 2014.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Chişinău ar trebui să fie un semnal pentru liderii europeni că statul moldovean încă se chinuie să trăiască, deşi este contaminat de un oligarhism agresiv care l-a acaparat pas cu pas. Şanse ca R.Moldova să nu devină un stat profund eşuat la limesul dintre EST şi VEST mai sunt, însă totul depinde numai de întreaga naţiune moldavă şi nu numai de tandemul Năstase-Sandu, care şi-au pus speranţele într-o reacţie fermă a UE.

Şi această reacţie a venit în aceste zile printr-un mesaj dur care îi va costa economic pe toţi moldovenii întrucât tranşa de 100 de milioane de euro nu va mai veni prea curând. Ori în această situaţie guvernarea lui Plahotniuc este pe punctul de a se sinucide politic întrucât economia R.Moldova nu poate supravieţui economic fără aceşti bani, iar Federaţia Rusă aşteaptă cu nerăbdare acutizarea războiului politic de la Chişinău pe fondul apropierii alegerilor parlamentare din această toamnă.

În momentul de faţă, FMI este balonul cu oxigen al guvernării PDM prin alocarea celei de-a treia tranşe de finanţare în valoare de 33,75 milioane de dolari.

„Este o plăcere să vin în Republica Moldova. Discuţiile cu autorităţile de la Chişinău sunt uşoare, pentru că au fost făcute multe eforturi pentru implementarea programului cu FMI“, a declarat directorul executiv al FMI, Anthony De Lannoy, în timpul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip.

Până la noi sancţiuni din partea oficialilor europeni, oamenii lui Plahotniuc încearcă cumva să cosmetizeze derapajele democratice din statul moldovean şi să susţină public că vor continua reformele convenite cu UE. În acest sens, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, în cadrul emisiunii Fabrika, de la postul Publika TV, că Moldova nu va stopa reformele iniţiate.

„Noi vorbim de aceşti bani care trebuie să vină în reforme care, apropo, noi nu le vom opri.Cu siguranţă vom merge în continuare să ducem toate cele începute până la sfârşit. Finalmente, suferă Republica Moldova şi cetăţenii Republicii Moldova care nu vor beneficia la timp de unele reforme“, a declarat Andrian Candu.

Potrivit acestuia, un grup de lucru va revizui legislaţia electorală

„Realitatea bate în legea actuală electorală care probabil trebuie să revenim şi s-o modificăm, s-o completăm sau s-o interpretăm. Acum avem discuţii cu colegii din majoritatea parlamentară şi cu colegii din Guvern, vrem să ne consultăm şi cu societatea civilă şi să creăm acest grup care în termen proxim să vină cu modificări şi precizări. Poate este cazul să anulăm aşa-numitele restricţii în ziua alegerilor“, a adăugat Andrian Candu.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite