Reforma propusă de Vulpescu pentru reînvierea PSD: Ion Iliescu să revină ca preşedinte de onoare

Reforma propusă de Vulpescu pentru reînvierea PSD: Ion Iliescu să revină ca preşedinte de onoare

Ion Iliescu / FOTO Adevărul

Preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD, Ionuţ Vulpescu, a publicat ieri un raport în care scoate în evideţă 40 de motive pentru care partidul a decăzut şi a pierdut ultimele scrutine cu rezultate dezastruoase. În concluzii, acesta propune şi o reformă a partidului, printre măsuri regăsindu-se instaurarea lui Ion Iliescu ca preşedinte de onoare al PSD.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raportul prezentat de Ionuţ Vulpescu şi transmis colegilor săi de partid face o analiză a motivelor pentru care PSD a pierdut 1,2 milioane de voturi în mai puţin de 3 ani.

Vulpescu susţine că PSD „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înfiinţare“, fiind „izolat de familia europeană social-democrată, criticat pentru discursul antieuropean şi incapabil să se conecteze cu categorii tradiţionale de electorat pentru stânga“.

În documentul de 50 de pagini, postat pe blogul personal, Vulpescu vorbeşte despre felul cum PSD a fost izolat în epoca lui Liviu Dragnea, care a fost preocupat de promovarea sa „ca unic reper al formaţiunii“, încurajând obedienţa, nepotismul, iar politica de cadre în partid sau în zona guvernamentală făcându-se pe criteriul loialităţii faţă de lider.

Ion Iliescu chemat înapoi la cârmă

Raportul Consiliului Naţional cuprinde mai multe propuneri prin care ar putea fi recuperat electoratul social democrat:

  • Reluarea  dialogului  cu  foştii  membri  ai  PSD,  care  au  făcut performanţă în cadrul partidului sau în instituţii, şi care acum sunt fie excluşi, fie izolaţi.

  • Asumarea valorilor social-democraţiei europene, dar şi a celor care definesc Uniunea Europeană, în ansamblu.PSD ar trebui săfie  un  motor  al  integrării,  nu  un  promotor  al  discursului  anti-european,   ci   al   promovării   intereselor   naţionale   în   cadrul european.

  • Respect pentru trecut şi consolidarea identităţii partidului prin acordarea  foştilor  preşedinţi  (membri  ai  PSD)  a  statutului  de membru   de   drept   în   BPN   şi   prin   reintroducerea   în   Statutul partidului  a  funcţiei  de  preşedinte  de  onoare  pentru fondatorul partidului, Domnul Ion Iliescu.

  • Deschiderea partidului prin acceptarea dezbaterii, a pluralismului şi  a  confruntării  de  idei,  a  criticii  constructive;  prin  atragerea tinerilor  şi  intelectualilor  şi  implicarea  lor  directă,  concretăşi efectivă în elaborarea programelor, politicilor publice şi a poziţiilorpartidului în    chestiuni    de    interes    public,prin    relansarea organismelor interne de analizăşi evaluare.

  • Reconfigurarea  relaţiilor  cu  Diaspora, pornind  de la  rolul de promotor  al  drepturilor  şi  libertăţilor  cetăţeneşti  pe  care  PSD trebuie  să  îl  revendice. Majoritatea  românilor  care  lucrează  în străinătate sunt subincidenţa politicilor   pe care PSD, prin orientarea sa   ideologică,   le   promovează, şi nu   partidele   din dreapta   spectrului politic. PSD trebuie   să   îşi   asume   erorile repetate, la nivelul conducerii partidului,din relaţia cu românii din Diaspora,  precum  şi  greşeala  de  a  fi lăsat  dreapta  să  îşi  asume merite  pe  care nu le  are:eliminarea  vizelor,  accesul  pe  piaţa europeană a muncii,   înfiinţarea Oficiului pentru   Republica Moldova, creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: