Reportaj. Rămânem cu Dăncilă. Aleşii Puterii nu au fost lăsaţi să voteze de frica trădării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Dăncilă a supravieţuit moţiunii de cenzură, după ce Liviu Dragnea le-a interzis parlamentarilor PSD să voteze, de frica unor trădări. Puterea a venit şi cu o surpriză: a băgat presa în ţarc şi a pus pumnul în gura Opoziţiei

Votul pentru moţiunea de cenzură semnată de PNL, USR şi PMP n-a adus nicio surpriză: Guvernul Dăncilă rămâne în continuare la Putere, în ciuda faptului că Liviu Dragnea, liderul principalului partid din coaliţie, a fost condamnat în urmă cu câteva zile la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Deşi e preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragnea n-a condus şedinţa de plen, ci a preferat să urmărească moţiunea din biroul său parlamentar. Cel care i-a ţinut locul a fost deputatul PSD Gabriel Vlase, viitorul şef al SIE. 

Doar 166 de voturi a strâns Opoziţia împotriva Vioricăi Dăncilă, deşi avea nevoie de 233. „Suntem arătaţi cu degetul că din cauza noastră nu trece moţiunea. 151 ( numărul de parlamentari ai Opoziţiei) plus 30 (parlamentarii UDMR) egal 181. De la 181 până la 233, faceţi dumneavoastră calculul câte voturi vă lipsesc”, le-a transmis Kelemen Hunor liberalilor. Formaţiunea maghiară, care sprijină PSD în Parlament fără să fie la guvernare, n-a votat moţiunea de cenzură, deşi face parte din aceeaşi familie politică europeană –PPE- cu liberalii.  

Coafura doamnei Dăncilă

Atmosfera a fost extrem de relaxată în plen. Înaintea şedinţei, USR a împărţit trandafiri albi femeilor din PSD pentru a le convinge să voteze moţiunea de cenzură. „Sunt convins că o femeie nu poate refuza o floare“, a spus deputatul USR Emanuel Ungureanu. Femeile din PSD n-au refuzat florile, dar nici n-au dat-o jos pe Vorica Dăncilă. Nici măcar nu au votat împotriva moţiunii, căci Liviu Dragnea le-a interzis aleşilor social-democraţi să voteze, de frica unor trădări. Marian Neacşu şi Florin Iordache, doi dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, au vegheat în permanenţă ca parlamentarii PSD să nu se apropie de urne.  De partea cealaltă, liberalii, aflaţi într-o continuă întrecere cu USR, au pus în locul urnei de votare mai multe cutii cu semnături în favoarea Pilonului II de pensii pe care era scris „Luptăm până la capăt”.

Imagine indisponibilă

FOTO Inquam 

De la microfon, premierul Viorica Dăncilă şi-a ironiza rivalii politici. „Am citit moţiunea Opoziţiei şi sunt dezamăgită. Întreaga moţiune e o înşiruire de falsuri. V-aţi legat de aspectul fizic, de coafura adversarilor politici“, a spus premierul.

În timpul discursului susţinut de Dăncilă, aleşii PNL au început să scandeze ”Demisia!”. De partea cealaltă, miniştrii şi parlamentarii PSD aplaudau din răsputeri ca să acopere huiduielile liberalilor. „Credeam că aţi învăţat că dacă vreţi la guvernare aveţi nevoie de voturile românilor, nu de ţipete”, a răspuns neconflictuala Viorica Dăncilă. „PNL şi celelalte partide de opoziţie au încercat să ofere PSD şansa de a lua o decizie în interesul României. Au refuzat acest lucru şi au pus interesul lui Dragnea pe primul loc. Lupta noastră nu se opreşte însă aici”, a spus, după moţiune, deputatul PNL Bogdan Huţucă.

Imagine indisponibilă

FOTO Mediafax 

Presa, în ţarc

Conducerea Parlamentului nu le-a mai permis jurnaliştilor să interacţioneze cu senatorii şi deputaţii pe holuri înainte sau după moţiunea de cenzură, ci a organizat un ţarc pentru presă. Decizia vine după ce, vineri, mai mulţi aleşi PSD i-au îmbrâcnit pe jurnaliştii care voiai să-i pună întrebări lui Liviu Dragnea. Ca să despartă politicul de presă, Puterea a rezervat câteva lifturi doar pentru aleşi. De asemenea, în premieră, jurnaliştii nu au avut acces nici pe holul care leagă Senatul de Camera Deputaţilor. „Altădată, pe viitor, aveţi grijă de comportament. Aveţi jos la P (un etaj inferior plenului– n.r.) toate dotările. Există sala presei, aveţi tot ce vă trebuie acolo. Staţi tolăniţi aici ca la autogară”, a motivat deputatul PSD Eugen Nicolicea. 

Imagine indisponibilă

FOTO Adevărul / Elena Stolerciuc 

Acelaşi Eugen Nicolicea a propus ca Regulamentul Parlamentului să fie modificat, astfel încât deputaţii care perturbă activitatea plenului să fie sancţionaţi cu suspendarea participării la lucrări, între 2 şi 30 de zile lucrătoare. Propunerea lui Nicolicea vine după ce aleşii USR au încercat să blocheze cu scandal legile Justiţiei în plen. 

Dăncilă recidivează cu limba română

Premierul s-a întrecut din nou în gafe. În primul rând, Dăncilă a vorbit de Banca „Monetară“, nu de Banca Mondială. Ulterior, în loc de legitim, şefa Executivului a pronunţat „legim“. Nici „în pofida“ nu i-a ieşit, Dăncilă vorbind de „în profida“. În finalul discursului, premierul a punctat faptul că „dezinformările Opoziţiei sunt minciuni”. 

Deşi a fost parlamentar mai bine de opt ani,  Dăncilă a arătat că nu cunoaşte instituţiile europene. În contextul în care, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE, Traian Băsescu i-a întrebat pe aleşii PSD: „Credeţi că doamna Dăncilă va putea să stea alături de cancelarul austriac şi să discute problema Brexit?”. Premierul a ţinut să-i răspundă fostului şef de stat. „Domnule Băsescu, preşedintele Iohannis reprezintă ţara în Consiliul UE”, a spus Dăncilă. 

Traian Băsescu a replicat: „Doamna Dăncilă, preşedintele ne reprezintă în Consiliul European. În Consiliul UE (altă instituţie europeană- n.r.), ne reprezintă Guvernul. Plecaţi măcar cu această informaţie din Parlament“, a încheiat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite