PSD are de răspuns la o întrebare. Dacă consideră guvernul Cîţu un „dezastru”, de ce nu-l dă jos cu moţiune de cenzură?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Este o fractură logică aici. Vasile Dâncu apreciază că premierul Cîţu este cel mai bun agent electoral pentru PSD, un alt lider PSD i-a spus ziaristului Zachmann că „premierul Cîţu trebuie împăiat şi ţinut la guvern”. PSD vrea să câştige alegerile din 2024 cu ajutorul lui Cîţu premier. Dar ce fel de ţară va „moşteni” PSD? O ţară vlăguită de explozia preţurilor, supraîndatorată, cu moralul la pământ?

Cum va scoate PSD ţara din marasm?

Premierul Cîţu este sigur că va guverna încă patru ani

La congresul UDMR, premierul Cîţu a declarat: „Am auzit provocarea, vom sta la guvernare patru ani”.

Declaraţia este lipsită de logică, dacă nu menţionează şi cu ce majoritate parlamentară va sta la guvernare patru ani. Şi dacă va câstiga şefia PNL, şi dacă va rămâne doar premier, este exclus ca USR PLUS să revină în coaliţia de guvernare cu Florin Cîţu premier. Asta rezultă din declaraţiile şefilor USR PLUS, şi din interesul lor de a câştiga puncte electorale din opoziţie, nu de a plăti neputinţa guvernării actuale de a face reforme.

În opinia mea, Cîţu a bătut deja palma cu PSD. Nu ne daţi jos de la guvernare cu moţiune de cenzură, la schimb cu miliardele din PNDL 3 şi PNRR care vor reveni baronilor şi primarilor PSD. Aşa se explică şi declaraţia lui Dâncu că Florin Cîţu este cel mai bun agent electoral pentru PSD, dar şi afirmaţia premierului că „va sta patru ani la guvernare”.

Dar noi, poporul, ce vină avem? PSD se bucură că Florin Cîţu va duce ţara în faliment, în condiţiile în care ne ameninţă pandemia, explozia preţurilor, posibila incapacitate de a ne împrumuta?

Bucuria asta e prost calculată. Presupunând că PSD va prelua guvernarea în 2024, cu ce „zestre” o va prelua de la Cîţu? Se gândeşte cineva de la PSD şi la această întrebare?

Încă un argument că „blatul” dintre PSD şi Cîţu e deja parafat. Şeful PSD, Marcel Ciolacu, declară că va depune moţiune doar când va avea 234 de semnături pe ea. O prostie! Să depună moţiunea e una, şi are nevoie de 117 semnături, să fie votată în Parlament e alta, acum când PSD-AUR-USR PLUS au o majoritate zdrobitoare la votul pe moţiune. Votul fiind secret. Dar să te aştepţi să-ţi semneze moţiunea înainte de supunerea la vot este o aberaţie. Aşa fuge PSD de răspunderea de a introduce moţiunea de cenzură, pentru că îl avantajează teribil ca guvernul Cîţu să rămână până în 2024.

Premierul Cîţu, în cazul în care câştiga alegerile din 25 septembrie va avea în opoziţie şi actuala tabără Orban din PNL. Care s-ar putea să formeze un nou partid. Dacă în condiţiile astea anticipează că va putea conduce ţara doar cu „echipa câştigătoare” şi UDMR, se înşală amarnic. Pentru că majoritatea iniţiativelor sale legislative şi OUG-urile vor pica la votul din parlament. Şi atunci, cum să conduci o ţară? Asta este inconştientă totală, din partea cuiva care nu înţelege nimic din politică.

Aşteptăm congresul din 25 septembrie, dar spre deosebire de premierul Cîţu nu cred că s-ar simplifica ceva. Dacă Orban câştigă alegerile, Cîţu nu demisionează, susţinut şi de predintele Iohannis, şi se continuă lupta de acum, cu cuţitele pe masă, între tabăra Orban şi tabăra Cîţu.

Dacă va câştiga, Cîţu va avea impresia, doar impresia, că este „jupânul” României şi toată suflarea românească trebuie să dea ascultare la doi oameni: Iohannis şi Cîţu. Se poate întâmpla asta când ai doar 180 de voturi în parlament? Trebuie să nu fii în toate minţile să crezi aşa ceva.

Până la urmă, concluzia aceasta este. Puterea îţi ia minţile. Excepţiile sunt extrem de puţine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite