PSD: Petiţie pentru susţinerea plafonării preţurilor la gaze şi energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii anunţă iniţierea unei petiţii pentru susţierea proiectului privind plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică la nivelul mediei ultimelor şase luni şi subvenţionarea a 50% din scumpirea rezultătă în facturile populaţiei.

„Guvernul PNL s-a grăbit să liberalizeze de la începutul acestui an tarifele pieţei de energie, deşi nu exista concurenţă reală pe piaţă, nu existau suficiente capacităţi de producţie interne şi nu existau prevederi pentru consumatorii vulnerabili. Efectul acestei decizii pripite este creşterea galopantă a preţurilor la energie şi gaze până la valori care nu pot fi suportate de majoritatea consumatorilor casnici”, transmite PSD. 

Social-democraţii argumentează că „de aceea, PSD iniţiază o petiţie pentru susţinerea proiectului de lege depus în Parlament, care prevede plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni şi subvenţionarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populaţiei. Plafonul este stabilit la media preţurilor din perioada martie-septembrie 2021. Compensaţia este egală cu jumătate din scumpirea care a avut loc în acest 6 luni, respectiv jumătatea diferenţei dintre preţul plătit în ultima lună şi cel plătit în prima lună”. 

„Proiectul de lege protejează, astfel, milioane de familii care primesc în această perioadă notificări de la furnizorii de energie electrică şi gaze privind noi oferte de contracte la preţuri exorbitante, de la 60% la 200%! Aceasta este soluţia optimă şi justă pentru ca facturile românilor să scadă pentru cel puţin şase luni”, mai arată sursa citată. 

„Astfel, în cazul energiei electrice, în acest moment ofertele de preţ pentru energie electrică variază între 406 lei/MWh şi 670 lei/MWh (faţă de 341 lei, în decembrie 2020). Legea PSD introduce un preţ maxim de 380 lei/MWh, respectiv media preţurilor din perioada martie-septembrie 2021. Deci preţurile din facturi vor fi reduse imediat cu un procent de până 43%, în funcţie de contractul pe care îl are fiecare consumator”, mai susţine formaţiunea. 

De asemenea, „în cazul gazelor naturale, în acest moment, ofertele de preţ variază între 211 lei/MWh şi 250 lei/MWh (faţă de 135 lei în urmă cu un an) Preţul maxim impus prin Legea PSD va fi de 192 lei/MWh. Deci facturile vor fi reduse imediat la acest preţ maximal de 192 lei, care va fi menţinut pe următoarele 6 luni. Reducerea până la 23,2% în funcţie de contractele pe care le are fiecare consumator”

„Prin această petiţie, vrem să cerem parlamentarilor responsabili de la celelalte partide să susţină soluţiile PSD care vor evita producerea unei adevărate explozii sociale în această iarnă, menţinând facturile populaţiei la un nivel suportabil”, susţin social-democraţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite