Guvernul Orban, la ora raportului. PSD citeşte moţiunea de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi de la ora 12 Senatul şi Camera Deputaţilor vor fi convocate într-o sesiune extraordinară comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Orban, denumită „Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată”.

UPDATE PSD citeşte moţiunea de cenzură. Senatorul Lucian Romaşcanu este PSD-iştul care citeşte textul.

***

În textul moţiunii de cenzură social-democraţii acuză Guvernul Orban că a pierdut complet controlul în gestionarea situaţiei COVID-19 şi de devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei, PSD aminteşte şi de măsurile contradictorii ale Executivului şi de restricţii impuse fără rost românilor.

„Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forţat să respecte reguli şi restricţii, pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie. O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta masca în spaţiile închise! O naţiune întreagă a văzut bairamul dat de  Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareş Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, şueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiţi fără măşti în salonul unui alt restaurant de la Iaşi. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut”, arată social-democraţii în textul moţiunii de cenzură. 

Prima moţiune depusă în sesiune extraordinară. Poate pica la CCR

PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, chiar dacă, în luna august,  Parlamentul lucrează în regim de vacanţă, fiind convocat în sesiune extraordinară mai mult de ochii lumii. Sesiunea ordinară începe la 1 septembrie. De ce nu a mai aşteptat Marcel Ciolacu câteva zile? Explicaţia ţine de lupta pentru putere din PSD. Social-democraţii vor alege la Congresul de sâmbătă noua echipă de conducere a partidului. Marcel Ciolacu, candidat pentru funcţia de preşedinte plin al PSD, avea nevoie să vină cu un mesaj de forţă înainte de Congres, prin care să le demonstreze baronilor locali că vrea să trântească Guvernul PNL. Abordarea lui Ciolacu vine în contextul în care mai mulţi lideri locali sunt nemulţumiţi că PSD face opoziţie de catifea la Iohannis şi PNL, susţin surse din conducerea partidului pentru Adevărul.

Însă graba social-democraţilor poate fi blocată de CCR. E pentru prima oară când un partid depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. „În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciun partid politic nu a depus moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Sesiunea extraordinară, de fapt e vacanţă parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară”, a spus premierul Ludovic Orban. În replică, Marcel Ciolacu a spus: „Nu am văzut niciun articol care să împiedice o moţiune în timpul sesiunii extraordinare. Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară”.

Potrivit preşedintelui CCR Augustin Zegrean, Constituţia nu interzice depunerea unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Însă moţiunea depusă de PSD în sesiune extraordinară trebuie votată în aceeaşi sesiune, aşadar până la începutul lunii septembrie, când începe sesiunea ordinară, explică Augustin Zegrean pentru Adevărul. Altfel, s-ar încălca Legea fundamentală.

Ciolacu: Avem o propunere de premier, un tehnocrat, finanţist, fost membru PSD

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat că social-democraţii vor propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece în Parlament. Această propunere este un tehnocrat, fost membru PSD, „finanţist”.

„Vom merge cu o propunere de prim ministru la Cotroceni. Avem o propunere de tehnocrat şi o vom prezenta şi cu un program pe termen mediu economic. Este un fost membru PSD. Este un finanţist”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Antena 3. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite