Dragnea a ajuns la mâna UDMR. Legea pensiilor nu mai intră azi la votul final, după ce PSD a pierdut majoritate în Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu şi-a asumat legea pensiilor
Lia Olguţa Vasilescu şi-a asumat legea pensiilor

Legea pensiilor nu mai intră azi la votul final în Parlament, ca urmare a faptului că PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, forul decizional. Liviu Dragnea încă mai negociază cu UDMR şi cu minorităţile naţionale susţinerea proiectului de lege privind majorarea pensiilor, unul dintre obiectivele principale ale PSD în această sesiune. Votul la legea pensiilor a fost amânat pentru săptămâna viitoare, însă nici atunci nu e bătut în cuie.

Maghiarii au ameninţat că nu vor vota proiectul de lege din cauza respingerii unui amendament UDMR care viza persoanele cu dizabilităţi.

”Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilităţi. Noi am introdus un amendament şi în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută şi se va discuta în continuare şi eu sper că se va găsi o soluţie. Amendamentul există şi noi îl vom susţine şi când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu ştiu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a explicat Kelemen Hunor situaţia.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul legii sistemului unitar de pensii, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, anunţând că proiectul urmează să intre în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor. 

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a declarat marţi că proiectul legii pensiilor, aşa cum a ieşit de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, are elemente bune pentru cei care se află astăzi în pensie, însă, pe de altă parte, este o lege care sancţionează generaţiile viitoare.

"Dacă vei avea 15 ani de contribuţii la pensie vei avea aceeaşi pensie minimă chiar dacă ai plătit contribuţie la salariul minim pe economie sau ai plătit contribuţie la salariul mediu pe economie.

Dacă ai 25 de ani de contribuţii, atunci toţi cei care vor avea contribuţii între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii.

Dacă ai contribuit 35 de ani cel puţin şi ai contribuit la nivelul salariului minim sau până în 60% din salariul mediu pe economie şi în acest caz salariaţii, odată ieşiţi la pensie, vor primi pensia minimă aferentă acestei categorii.

Deci, la contribuţii diferite vei avea pensie la fel cu unul care a plătit la salariul minim pe economie. Este un element periculos, pentru că descurajează individul să mai contribuie la valoarea salariului pe care îl are, dacă nu are un salariu foarte mare care să depăşească media pe economie", a punctat Dumitru Costin, citat de România TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite