Premierul Cîţu, după vizita la Bruxelles: „România va depune un PNRR cu toată suma! Am asigurat-o pe Ursula von der Leyen că acest guvern va face reforme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Premierul Florin Cîţu a transmis că, prin vizita sa la Bruxelles, a vrut să se asigure că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este pe drumul cel bun. Şeful Guvernului a precizat că i-a dat asigurări preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că acesta este un Executiv care va susţine reformele şi a mai subliniat că România va depune un PNRR cu toată suma, de 29,2 miliarde de euro.

UPDATE: „Pentru prima oară România prezintă un plan credibil, un plan care să poată fi aplicat”, a mai subliniat Cîţu.

***

La finalul şedinţei de Guvern de joi, premierul Florin Cîţu a prezentat un sumar al vizitei la Bruxelles referitoare la PNRR. De asemenea, prim-ministrul a prezentat şi obiectivele pentru miniştri în următoarele săptămâni „pentru a ne asigura că avem cel mai bun PNRR care să fie aprobat de Comisia Europeană”.

„Am fost acolo că să ne asigurăm că suntem pe drumul cel bun cu PNRR, vreau să fie un program aprobat în momentul în care este depus. Am prezentat Comisiei Europene obiectivele noastre cu privire la reforme, economie şi modul în care PNRR le va susţine în următoarea perioadă. Acel consent paper a fost foare bine primit de Comisie. Aţi văzut şi dumneavoastră remarca doamnei preşedinte Ursula, care a spus că România face progrese. Am asigurat-o că acesta este guvernul care va face reforme”, a explicat Florin Cîţu, joi, într-o conferinţă de presă.

Printre obiectivele prezentate, premierul a vorbit despre creşterea economică a României peste media Uniunii Europene şi reducerea deficitelor bugetare. 

„Aici am avut discuţii şi cu domnul vicepreşedinte Dombrovskis pe care l-am asigurat că rămânem pe strategia fiscal-bugetară de reducere a deficitului. Am primit susţinerea domnului vicepreşedinte. În acelaşi timp important este ca această componentă a PNRR să fie inclusă în strategia noastră şi să nu afecteze deficitul bugetar pentru că are o componentă importantă de împrumuturi, componentă pe care foarte multe ţări nu şi-au asumat-o în întregime, ci doar părţi din ea.

Rolul meu a fost să convingem partenerii europeni că avem capacitatea să folosim toţi banii, toţi cei 29,2 miliarde. România are nevoie de aceste resurse şi putem să îi folosim fără să punem în pericol stabilitatea fiscală a ţării. Răspunsul este ferm: România va depune un PNRR cu toată suma!”, a explicat Cîţu.

Premierul a făcut o trecere în revistă şi a reformelor pe care le va face Guvernul şi pe care le-a prezentat la Bruxelles.

„Reforma pensiilor va fi făcută în perioada următoare şi are rolul de a asigura sustenabilitatea pensiilor din România. E o reformă fiscală şi optimizare a cheltuielilor bugetului în anii următori. Aici am spus obiectivul meu clar de a nu introduce şi creşte taxe. Vedem că suntem în al doilea an consecutiv fără modificări de taxe şi totuşi cu venituri la buget mai mari. Reforma salarizării unde obiectivul este de a avea o corelare între performanţă şi venit. Reforma în rândul funcţionarilor publici şi de a avea în mod transparent o carieră în dezvoltarea publică. Reforme privind reducerea emisiilor de carbon, trecerea la energia verde, etc. Pentru prima oară România prezintă un plan credibil care poate fi aplicat”, a mai spus Cîţu.

Acesta a adăugat că a vorbit cu membrii Cabinetului şi toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi pentru ca PNRR să fie perfect.

„În perioada următoare, am discutat azi cu miniştrii. Toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi în următoarele zile pentru a ne asigura că totul este perfect în momentul depunerii PNRR. Voi avea întâlniri cu doamna Margrethe Vestager. Deci tot cabinetul o să fie implicat în această perioadă”, a conchis premierul. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite