PNL merge la negocieri cu un nou mandat: Cîţu premier şi Orban preşedinte la Cameră, respectiv Orban premier şi Cîţu preşedintele Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban Foto gov.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat miercuri seară că formaţiunea a decis să meargă la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR cu două mandate. Fie Florin Cîţu premier iar Ludovic Orban preşedintele Camerei Deputaţilor, fie Orban premier iar Cîţu preşedintele Senatului.

„PNL, în urma dezbaterii şi analizei a decis următorul mandat. Mandatul de a continua negocierile cu USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor pentru formarea unei coaliţii. Obiectivul nostru e cel de a transpune într-o guvernare eficientă planul de dezvoltare cu care PNL s-a prezentat în faţa românilor

PNL, având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare, consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de prim-ministru şi candidat la funcţia de preşedinte a uneia dintre camere. Rămâne în picioare prima variantă cu Florin Cîţu la funcţia de premier şi subsenatul la CDEP. În caz că nu se acceptă această variantă, acceptăm şi varianta în care PNL să desemneze premier şi un candidat de preşedinte al Senatului. În această situaţie candidatul la funcţia de prim-ministru e preşedintele partidului, iar candidatul pentru preşedinţia Senatului este Florin Cîţu”, a declarat miercuri seară Ludovic Orban.

Surse: Vot în unanimitate ca Orban să meargă cu două variante la negocierile pentru funcţia de premier: preşedintele PNL şi Florin Cîţu

El a ţinut să reitereze un principiu fundamental, acela potrivit căruia fiecare partid are dreptul deplin de a-şi desemna candidaţii pentru poziţiile pe care vrea să le ocupe. ”Nicio formaţiune politică nu poate să desemneze un alt candidat care aparţine altui partid. PNL are deplină legitimitate de a-şi desemna propriii reprezentanţi pentru funcţiile de demnitate publică pe care să le ocupe”, a adăugat liderul PNL.

El s-a referit şi la  înţelegerea dintre PNL-USR PLUS-UDMR de a nu comunica public înainte de a fi discutate lucrurile în coaliţie, despre care afirmă că nu a fost respectată.

Orban a subliniat că votul pentru mandatul de negociere a fost unanim.

„Reiterez către partenerii noştri să respectăm parteneriatul şi să evităm declansarea unui război mediatic. Dezmint categoric orice minciună lansată pe surse de unii sau alţii. Mandatul nostru e de a negocia formarea unui Guvern cu USR-PLUS, UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale”, a afirmat el.

”În măsura în care există deschidere de toate părţile, vom putea ajunge la o formulă de guvernare comună, de care România are nevoie”, a conchis acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite