Atacuri dure între Băsescu şi Turcescu la Congresul PMP. „M-aş fi aşteptat să vă rezolvaţi problema cu secretara. E discursul premergător plecării?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu se retrage de la conducerea PMP FOTO Mediafax
Traian Băsescu se retrage de la conducerea PMP FOTO Mediafax

PMP s-a reunit, sâmbătă, la Parlament, într-un Congres extraordinar, pentru a-şi alege noua conducere. Traian Băsescu a anunţat că va rămâne partenerul PMP, dar va preda ştafeta. Cine i-a luat locul? Eugen Tomac, unul dintre oamenii săi de încredere. În timpul Congresului, Robert Turcescu i-a reproşat lui Băsescu că lasă partidul la greu. Replica fostul preşdinte a venit prompt: „Vreţi să ajung ca Iliescu, să mă târăsc prin partid?“.

UPDATE Congresul PMP s-a încheiat

UPDATE Eugen Tomac, noul preşedinte al PMP: "Domnule preşedinte, nu veţi avea libertate, căci vom fi alături de dvs". 

UPDATE Traian Băsescu, după vot: Am impresia că barca nu e încă găurită, astea sunt abordări jurnalistice de calitate îndoielnică. Am convingerea că PMP a rămas pe cele mai bune mâini pe care putea să rămână. Voi rămâne adânc legat de PMP, dar voi avea şi libertatea unui fost preşedinte". 

UPDATE Eugen Tomac a fost ales preşddinte al PMP. În noua conducere mai figurează un preşedinte executiv, 23 de vicepreşedinţi, 14 secretari executivi şi 3 secretari generali adjuncţi.

UPDATE A început votul. 

UPDATE Traian Băsescu, drept la replică după atacul lui Turcescu: Domnule Turcescu, şi eu m-aş fi aşteptat ca în calitate de parlamentar să mergeţi prin organizaţiile din ţară. M-aş fi aşteptat să fiţi capabil să vă rezolvaţi problema cu secretara de la Constanţa. Mi-aţi spus că plecaţi din partid dacă ea nu-şi retrage plângerea. E discursul premergător plecării? Totul are o limită. Din octombrie anul trecut v-am anunţat că vreau să renunţ, că e timpul unei echipe mai tinere. Vreţi să ajung ca Iliescu să mă târăsc prin partid. Am înţeles din discurs dispreţul pentru curentul unionist. Prioritate nu este bâlciul de pe Dâmboviţa. Nu vă luaţi după chestiuni cu barca găurită şi căpitanul care ne-a lăsat. Orice comandant are şi el o licenţă care expiră.  

UPDATE Robert Turcescu: „Eu sunt supărat pe Traian Băsescu.Ne-a lăsat şi căpitanul. Am auzit teoria că în politică nu mai există lideri. Credeţi că ar fi reuşit să întoarcă Portugalia rezultatul dacă nu l-ar fi avut pe Ronaldo în teren? Trebuie să admitem că PMP a făcut şi erori politice despre care trebuie să vorbim la un Congres. Una dintre marile erori este decizia de a colabora cu PSD în consilii locale sau consilii judeţene. Aceste alianţe ar trebui să fie denunţate cât mai rapid. Decizia de fuziune cu UNPR a fost greşită politic şi ne-a costat. Electoratul nostru este unul băsisit, iar atiutinea noastră confuză în legătură cu modificarea legilor Justiţiei ne-a costat şi ne va costa din perspectivă electorală. Am auzit de nenorocirile pe care le face Firea la Primărie, dar consilierii noştri ce fac? Sunt supărat pe Traian Băsescu că n-a rămas preşedinte până după alegerile europarlamentare. Nu vă îmbătaţi cu discursuri sforăitoare. Domnule Băsescu, m-aş fi aşteptat ca în această furtună politică pe care o traversăm să rămâneţi la cârma partidului". 

UPDATE Eugen Tomac: "Să nu vă pară rău de cei care au trădat. Şi Iisus a fost trădat."

UPDATE Eugen Tomac este singurul candidat la şefia PMP. Programul său (moţiunea) se numeşte "PMP- Reîntregim România".

UPDATE Eugen Tomac l-a declarat pe Traian Băsescu preşedinte de onoare al PMP. "Nu e o funcţie, e un titlu", a reacţionat Băsescu. (sala în scandează numele). 

UPDATE Eugen Tomac, preşedinte executiv PMP: "Domnule Băsescu, vă garantăm că vom lupta până la capăt pentru proiectul reîntregirii" (sala scandează: unire, unire!). 

UPDATE Traian Băsescu: Suntem la un Congres care înseamnă o etapă încheiată şi un proces e relansare a partidului. A venit momentul să trecem în etapa de dezvoltare a partidului şi să-l facem unul important pe scena politică românească. Esenţa este să ne propunem obiective îndrăzneţe. N-am să fac un bilanţ a ceea ce a fost, ci o să privesc către viitor. Începând de azi vom fi mai puternici, pentru că vom avea în fruntea partidului o echipă care va trebui să dea soluţiile pentru România. Nu există obiectiv mai important pentru un partid decât reîntregirea ţării. Este un obiectiv faţă de care oamneii politici şi poporul români sunt datori istoriei noastre. Eu, azi, îi spun poporului român că are datoria să facă din reîntregirea ţării cel mai important obiectiv. Este un obiectiv de demnitate naţională, un obiectiv pe care nu ni-l poate interzice nimeni. Este datoria generaţiei noastre să reîntregească ţara. Alte naţiuni au putut, iar noi de ce nu putem? Azi, poporul român trăieşte după dorinţa lui Stalin şi Hitler: avem un popor despărţit. Dacă am avut resurse acum 100 de ani, de ce nu am avea resurse acum? Las moştenire partidului acest obiectiv. Este cel mai îndrăzneţ obiectiv pe care putem să-l avem. Această naţiune nu-şi va dobândi demnitatea până nu-şi va dobândi rotunjimea. E mult mai costisitor să stăm despărţiţi. 

Justiţia, cu bunele şi cu relele ei, nu mai e la nivleul din 2004, când în sediul de la Miseleff se stabilea cui să i se facă dosare. Justiţia are azi nivelul ei de independenţă, dar şi nivelul ei de erori şi abuzuri. Legislaţia trebuie modificată astfel încât un procuror care greşeşte trebuie tras la răspundere, dar nu trebuie să fie sub control politic nici procurorii, nici judcătorii. Decizia CCR care face din ministrul Justiţiei un şef al preşedintelui României este inacceptabilă. Azi e Tudorel Toader ministrul Justiţiei, dar dacă mâine ajunge ministrul Justiţiei Viorica Dăncilă sau fata de la Tineret şi Sport? O să ne trezim cu procurori stabiliţi de Dragnea.

Rămân alături de partid, îi voi fi crdincios, dar a venit vremea să-mi scriu memoriile. Abia aştept să se termine Congresul să pot ţipa: "Tăriceanu e cel mai bătrân preşedinte de partid".  

UPDATE Congresul PMP a început. Un tenor a cântat întreg imnul României, dar şi "Treceţi batalioane române Carpaţii!".

***

Funcţiile de vicepreşedinţi sunt repartizate pe zonele Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Transilvania şi Bucureşti- lfov.

La Congres, fondatorul formaţiunii, fostul preşedinte Traian Băsescu, a anunţat că se va retrage de la conducere, dar a spus că va rămâne în continuare membru şi senator din partea PMP.

„Mâine  vom avea un Congres în care vom alege o nouă conducere a partidului. Eu voi rămâne partenerul PMP şi senator al PMP. Cu certitudine, ori de câte ori va dori, conducerea ce va fi aleasă mâine la Congres va avea oricând deschisă uşa biroului meu să ne sfătuim, dar la 67 de ani a venit timpul să predau ştafeta şi să rămân pe lângă cei care vor conduce partidul”, a spus Traian Băsescu vineri, la alegerile PMP Diaspora.

Astfel, actualul preşedinte executiv, Eugen Tomac, a anunţat că va candida pentru funcţia de preşedinte, afirmând că a învăţat politică de la "cel mai bun" şi îşi asumă responsabilitatea "de a continua linia politică trasată de acesta pentru modernizarea României".

"Pentru mine, la fel ca pentru mulţi români, anul 2018 este unul special. Mă simt onorat să trăiesc această aniversare, mai ales că idealurile mele politice se regăsesc în obiectivele politice ale înaintaşilor noştri, care, acum 100 de ani, au făurit România de la Nistru până aproape de Tisa! Tocmai de aceea, am decis să îmi asum, alături de colegii mei din PMP, misiunea de a lupta pentru reîntregirea ţării, mai hotărât, mai convingător! Fiind motivat şi determinat în această misiune, mi-am depus oficial candidatura la preşedinţia PMP. La Congresul extraordinar al partidului din 16 iunie 2018, voi cere votul de încredere al colegilor noştri cu moţiunea “Partidul Mişcarea Populară – Reîntregim România!”", anunţa Tomac pe Facebook.

Potrivit unei declaraţii din 22 mai, Traian Băsescu anunţa că la Congres va denunţa fuziunea PMP cu UNPR, acuzând că aceasta începe să devină toxică pentru partid.

„Suntem înaintea Congresului, şi Congresul ăsta să clarifice lucrurile în partid, nu să le încurce sau să le lase aşa cum sunt, să băltească. Primul punct, pe care îl introduc acum în ordinea de zi, e legat de propunerea pe care o fac ca la congres să denunţăm fuziunea cu UNPR-ul. Acest lucru are mai multe motive. În primul rând cei cu care am vrut să facem fuziunea pur şi simplu au sabotat o decizie în instanţe printr-un număr enorm de cereri de intervenţie. La fiecare termen mai voiau cereri de intervenţie, deşi au votat în unanimitate fuziunea. În al doilea rând avem mulţi consilieri care n-au nicio treabă cu politica PMP, ca să nu spun că avem şi parlamentari care stau aşa să vadă ei cum basculează la fel cum au şi venit la noi, în preajma alegerilor.

Băsescu spunea atunci că fuziunea devine “toxică” pentru PMP, adăugând că situaţia contabilă a UNPR este “groaznică”.

„Ca atare, această fuziune începe să devină toxică pentru partid, şi eu o să vă propun să o ducem la congres, în vederea denunţării fuziunii. Nu mai spunem că situaţia contabilă a UNPR este groaznică şi dacă s-ar realiza fuziunea, dincolo de pretenţiile pe care le avem toată ziua de la diverşi  domni care n-au inteles să se integreze în partid, mai preluăm şi nişte datorii uriaşe. Dar avem şi câţiva care, Dumnezeu să mă ierte, trebuie să-şi caute de drum, mai ales că unora le-am dat şi preşedinţii de organizaţii conform algoritmului şi-au făcut organizaţiile pulbere sau n-au n-au făcut nimic”, a completat liderul PMP.

PMP a fuzionat cu UNPR, partid condus de Gabriel Oprea, pe data de 20 iulie 2016.

În ultimele săptămâni, mai mulţi parlamentari PMP au plecat din partid, motiv pentru care grupul parlamentar din Senat al formaţiunii a fost desfiinţat. Deputatul Valeriu Steriu, fostul lider UNPR, a prăsit PMP şi s-a întors în PSD, iar senatorii Iustin Talpoş şi Ion Ganea i-au urmat exemplul. 

De asemenea, purtătorul de cuvând al PMP, Magda Bistriceanu, a anunţat joi că îşi dă demisia din funcţie şi renunţă şi la poziţia de vicepreşedinte. 

„Astăzi se încheie o etapă politică pentru mine!  Am decis să-mi dau demisia din funcţia de purtător de cuvânt al Partidului Mişcarea Populară.  Am ocupat această funcţie la propunerea domnului preşedinte Traian Băsescu, căruia îi mulţumesc pentru încredere, propunere votată în unanimitate de membrii Consiliului Naţional al Partidului Mişcarea Populară în septembrie 2016. Totodata, demisionez şi din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei PMP Bucureşti. Vedem pe parcurs ce-mi rezervă viaţa. Deocamdată încep cu o scurtă vacanţă, aşa că nu voi fi prezentă la Congresul PMP care va avea loc sâmbăta, 16 iunie.  Mulţumesc pentru susţinere celor peste 10.300 urmăritori şi aproape 5000 de prieteni virtuali, şi mai ales copiilor mei! Ţinem aproape!”, a anunţat Magda Bistriceanu pe pagina ei de Facebook.

Vineri, PMP a avut alegeri pentru Diaspora, unde deputatul Doru Coliu a fost ales preşedinte, în timp ce alţi 10 candidaţi din Canada, Danemarca,  Italia, Franţa, Germania, Spania, Cipru, Marea Britanie, Belgia, Olanda şi Portugalia au fost aleşi vicepreşedinţi. PMP Diaspora şi-a ales şi 12 secretari executivi, un secretar general, un secretar general adjunct şi un trezorier.

Partidul Mişcarea Populară a luat naştere după ce, pe 23 martie 2013, după Convenţia Naţională a Partidului Democrat-Liberal (PD-L) pentru alegerea conducerii, preşedintele României de la acea vreme, Traian Băsescu a anunţat printr-un mesaj postat pe Facebook că se desparte de PD-L, după ce a acuzat echipa lui Vasile Blaga că a fraudat rezultatul votului, astfel că Elena Udrea a pierdut conducera PD-L.

În data de 26 martie a fost înfiinţată Fundaţia Mişcarea Populară (FMP), iar în urma unu sondaj s-a decis transformarea fundaţiei în partid, astfel că pe 8 iunie 2014, Elena Udrea a fost aleasă preşedinte al partidului, părăsind funcţia în 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite