Planurile de viitor ale PSD şi PNL: Ciolacu vrea „model german”, liberalii vor să fie indispensabili pentru viitoarea guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă FOTO Mediafax

PSD şi PNL deja se gândesc la colaborarea post-2024. Social-democraţii propun ca partidele să bată palma, dar premierul să fie dat de formaţiunea cu cele mai multe mandate, fără rotativă, PSD fiind în pole position, conform tuturor sondajelor.

Seria de alegeri europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale va avea loc abia peste doi ani, dar principalele partide deja îşi fac planuri pentru viitorul lor politic, adică pentru rămânerea la putere în diferite formule şi cine să aibă principalul cuvânt de spus la nivel guvernamental.

Marcel Ciolacu şi-a exprimat optimismul privind continuarea formulei de guvernare PSD-PNL-UDMR. „Rotaţia premierilor va avea loc categoric anul viitor. Un prim-ministru din partea PSD. Suntem oameni de onoare, aşa este protocolul. Se vede că este o coerenţă guvernamentală de când PSD a venit la guvernare. După alegerile din 2024, la cum arată acum procentele din sondaje, soluţia cea mai bună rămâne tot o coaliţie asemănătoare. Este sistemul german, când fiecare candidează şi apoi se pun toate în coş”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3. Ceea ce n-a mai spus Ciolacu este că pe model german, în cadrul unei mari coaliţii, cine are cel mai mare număr de mandate e cel care dă şi şeful Guvernului. Aşadar, marea Coaliţie PSD-PNL iese din modelul israelian, al rotativei, şi trece în cel german.

În rândul social-democraţilor încep să fie îngrijorări că în lunile următoare guvernarea i-ar putea eroda şi să scadă în sondaje, în ciuda măsurilor socio-economice pe care şi le arogă constant. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, la începutul lui 2023, în interiorul PSD va fi realizată o analiză riguroasă a modului cum se prezintă partidul şi cum trebuie să gestioneze principalele teme politice odată cu preluarea funcţiei de premier, dacă nu intervine vreo mare neînţelegere între cele două mari forţe politice şi rup Coaliţia.

Pe de altă parte, liberalii au ca principal obiectiv să obţină la următoarele alegeri peste 20%, cel mai „rezonabil” şi „probabil” procent, la cum se prezintă acum partidul, fiind în jur de 25%, au precizat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. De asemenea, liberalii vor să ţină PSD sub 35%, pentru a se asigura că social-democraţii au nevoie şi de PNL în următorul Guvern. În caz contrar, PSD ar putea face, cel mai probabil la limită, un Guvern cu UDMR şi cu minorităţile. Cu un 35% la alegeri, plus procentul din voturile formaţiunilor care ratează legislativul, alături de UDMR şi aleşii minorităţilor, noul Executiv din 2024 ar avea în jur de 50%-51%.

Testul rotativei

Schimbarea premierului, în mai 2023, va fi un test major pentru Coaliţie, deoarece va avea loc o rearanjare a relaţiilor de putere din Coaliţie şi din partide. Dacă nu există surprize, Marcel Ciolacu va fi noul premier, aşadar PSD va deconta şi mai mult guvernarea. Contraponderea internă a lui Ciolacu ar putea fi Sorin Grindeanu, de pe scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, susţin surse social-democrate. De asemenea, din tabăra Stănescu-Firea, cea din urmă cel mai probabil va începe să-şi pregătească alegerea la Primăria Capitalei.

Şi în PNL sunt semne de întrebare dacă Ciucă va mai avea forţa peste un an să treacă de la funcţia de premier la cea de şef al Senatului. Fără rădăcini în partid şi fără pârghii, lui Ciucă îi va fi dificil să se impună ca al doilea om în stat. În plus, la anul, influenţa lui Klaus Iohannis va începe să scadă treptat, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor foşti de stat, fie că s-au numit ei Traian Băsescu sau Ion Iliescu, care au intrat în coliziune cu conducerile fostelor partide pe care în trecut le dominaseră.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite