Parlamentul a adoptat Legea offshore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Camerei Deputaţilor FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Plenul Camerei Deputaţilor FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat Legea offshore, în calitate de for decizional, astfel că legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Deputaţii au votat proiectul de lege cu 248 „pentru” şi 34 de voturi „contra”. 

Propunerea legislativă are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, cu modificările ulterioare şi vizează adoptarea unui set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere incluse în Legea Offshore, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.

Legea merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Plenul Senatului a adoptat pe 14 mai proiectul de lege, iar comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor au dat raport de admitere într-o şedinţă cu scandal. Deputaţii AUR s-au certat cu reprezentanţii Federaţiei patronale de petrol şi gaze şi l-au acuzat pe ministrul Energiei că este „hoţ” şi că „vinde gazele din Marea Neagră austriecilor”.

Potrivit ministrului energiei, „prin această lege vom asigura independenţa şi securitatea energetică a României”.

Virgil Popescu a punctat că a fost adoptat „un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh”.

Ministrul a mai completat că a fost adoptată „creşterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime mai mari de 3.000 m şi eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare”. 

Premierul Nicolae Ciucă a explicat în cadrul unui eveniment că adoptarea legii va permite demararea investiţiilor de exploatare a resurselor, anunţând că prima investiţie va fi demarată luna viitoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite