Orban, despre declaraţia preşedintelui Ungariei care compară anexarea Crimeei de Rusia cu „pierderea” Transilvaniei: O jignire. Nu poate fi lăsată fără răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Obran FOTO Inquam Photos / George Călin
Ludovic Obran FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban este de părere că declaraţia făcută de preşedintele Ungariei, în care a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu „pierderea” Transilvaniei este o „jignire la adresa României”, făcută într-un cadru „total nepotrivit”.

"Este o declaraţie belicoasă, o declaraţie care nu are nicio legătură cu realitatea istorică şi care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Acolo era cu totul şi cu totul altă temă de discuţie, iar să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia şi o decizie care, practic, a fost luată în urma voinţei populare exprimate pe baza contextului internaţional care exista la finalul războiului este o jignire la adresa României", a declarat Orban, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

El a precizat că „în mod normal o astfel de declaraţie nu poate fi lăsată fără răspuns”, fiind întrebat dacă era necesară o reacţie a autorităţilor de la Bucureşti. 

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a transmis că „România nu are oameni de stat care să ia poziţie”, după ce preşedintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria, în timpul unui Summit la care a fost prezent şi premierul Florin Cîţu. El a subliniat că este „sfidător şi inadmisibil„ ca preşedintele Iohannis să tacă.

Preşedintele Ungariei, János Áder, a comparat în timpul summitului din Kiev, la care a participat şi premierul Cîţu, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania a revenit României.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declaraţia preşedintelui Ungariei la summitul de la Kiev. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite