Oficialii maghiari au distrus democraţia din Ungaria şi acum vin să ne dea lecţii în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul Nemeth Zsolt din MAE ungar a descoperit la Băile Tuşnad că are lecţii de predat democraţiei din România, ”afectate” de problema regionalizării fără recunoaşterea fantasmei Ţinutului Secuiesc, dar şi de raportarea la steagul secuiesc şi la UMF Târgu Mureş. Guvernul de la Budapesta a făcut praf democraţia din Ungaria, iar acum vine să ne dea lecţii despre ea în România.

Regionalizarea şi problema minorităţilor sunt apanajul statului român, iar felul în care oaspeţii oficiali maghiari de la Băile Tuşnad înţeleg să îşi dea cu părerea pe aceste subiecte reprezintă o dovadă de iresponsabilitate, care îi caracterizează de altfel şi în politica internă. Nu avem nevoie de export de democraţie originară maghiară care a plecat la drum să răspândească şi în alte părţi extremismul şi autoritarismul de care suferă Ungaria în prezent. Reacţia MAE român pe această temă este clară şi salutară, dar mă tem că, grei de cap, reprezentanţii Guvernului de la Budapesta au nevoie de mai mult de atât. Este evident că nu se vor opri din desantul lor extremist în urma atenţionărilor diplomatice elegante şi de bun simţ. Nesimţirea se caracterizează prin aceea că nu înţelege buna convieţuire şi semnalele discrete. Iar Budapesta e în conflict cu multe norme ale bunului simţ, de vreme ce îşi trimite emisarii în România să ne spună ce înţeleg ei prin democraţie: autonomia maghiară, enclavizarea, distrugerea caracterului naţional a statului român şi aşa mai departe.

Politica lui Viktor Orban seamănă foarte mult cu cea a lui Traian Băsescu, dovadă stând şi prietenia dintre ei, precum şi sprijinul reciproc. În spiritul Cotroceniului, Budapesta vrea respect şi coabitare, dar numai dinspre partea română. Când vine vorba de respectarea bunei vecinătăţi, Ungaria nu îşi asumă nicio responsabilitate şi nu are nicio limită de încălcare a suveranităţii statului român. Ne cere nouă însă să nu o atingem nici măcar cu un deget, nici măcar când e vorba de apărarea propriilor legi şi a Constituţiei.

Dacă cetăţenii maghiari sunt fericiţi cu Guvernul de la Budapesta, nu au decât să şi-l ţină, să-i cânte ode şi să-i înalţe statui lângă busturile lui Horthy şi a altor extremişti şi fascişti glorificaţi acum în Ungaria. Noi nu credem în fericirea budapestană, nici în predicile lor despre drepturile minorităţilor, pentru că ştim prea bine ce drepturi au acestea în Ungaria. Dacă ideea de lider regional pe care şi-o arogă Budapesta are vreo bază în realitate, este doar în zona extremismului. Din acest punct de vedere da, Ungaria a devenit un lider regional al politicilor de incitare la violenţă şi tribalizare.

Trebuie spus tare şi răspicat că politicienilor maghiari de la Budapesta li se permit prea multe în România. Ospitalitatea românească trebuie să aibă o limită. Nu vii în casa unui om cu pretenţia să-i dai lecţii de superioritate după ce te-ai făcut deja de râs la tine acasă. Şi oricum, România nu trebuie să devină teren experimental pentru Ungaria şi pretenţiile ei expansioniste. Din acest punct de vedere, politica lui Viktor Orban seamănă foarte mult cu cea a lui Traian Băsescu, dovadă stând şi prietenia dintre ei, precum şi sprijinul reciproc. În spiritul Cotroceniului, Budapesta vrea respect şi coabitare, dar numai dinspre partea română. Când vine vorba de respectarea bunei vecinătăţi, Ungaria nu îşi asumă nicio responsabilitate şi nu are nicio limită de încălcare a suveranităţii statului român. Ne cere nouă însă să nu o atingem nici măcar cu un deget, nici măcar când e vorba de apărarea propriilor legi şi a Constituţiei. Nu Constituţia maghiară este cea care ne interesează pe noi în România, deşi Nemeth Zsolt ne vorbeşte în numele ei, ci legea fundamentală a României. Care, surprinzător, are alte obiective decât eternizarea lui Viktor Orban la putere pe spatele voturilor etnicilor maghiari din Transilvania.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite