Ne îndreptăm spre o guvernare PNL-PSD mascată, după modelul Tăriceanu-Geoană din 2007-2008

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto MEDIAFAX
Foto MEDIAFAX

Acesta pare a fi planul PNL pentru viitoarea guvernare rezultată după alegerile parlamentare. Modelul din 2007-2008, când liberalii lui Tăriceanu au guvernat, cu 19% parlamentari, dar  spijiniti din spate de PSD condus de Mircea Geoană. Ultimele evenimente au arătat clar ruptura PNL-USR PLUS, iar cum PNL va obţine la alegerile din decembrie circa 30% din voturi, altă posibilitatea nu se întrevede.

Preşedintele Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban ca premier, aşa cum a şi anunţat, iar Orban îşi va asigura desemnarea în parlament cu voturile PSD, cu care este în discuţii încă de acum. Sigur că preşedintele Iohannis va fi decepţionat, dar nu mai contează. Guvernul Orban-PSD va fi fost instalat, iar preşedintele nu mai are ce face.

USR PLUS suferă lovitură după lovitură din partea PNL

Episodul Iordache este semnificativ. S-au scris multe despre instalarea lui Iordache ca preşedinte al Consiliului Legislativ, funcţie din care poate influenţa procesul legislativ aşa cum ştie mai bine: după modelul OUG 13. Reiau doar declaraţia dlui Augustin Zegrean, care n-a fost contrazisă de Florin Roman:

Eu am aflat ieri la ora 12.00 (ora la care expiră termenul pentru depunerea candidaturilor), când m-a sunat liderul de grup de la PNL (Florin Roman ) şi m-a întrebat dacă vor să mă propună ei pentru funcţia aia şi mi-a spus că negociază cu PSD. Apoi nu am mai ştiut nimic, până în momentul în care am aflat rezultatul votului”.

Cum a fost votul, se ştie acum. Dacă PNL voia să nu fie ales Florin Iordache, nu asigura cvorumul de şedinţă. Era suficient să plece 10 parlamentari. Combintorul şef al PNL, Florin Roman, nu se ridică la nivelul prestaţiei lui Viorel Hrebenciuc, s-a încurcat în explicaţii când ziariştii l-au luat la întrebări.

Episodul de la Timişoara este şi mai clar. Cu doar 5 minute înainte de a semna o înţelegere cu USR PLUS, pentru susţinerea în Consiliul Local a primarului ales, Dominic Fritz, liberalii s-au răzgândit brusc, cel mai probabil în urma unui telefon primit de la „cel mai înalt nivel”! Sunt şi alte situaţii, ştiute sau mai puţin ştiute, care demonstrează antipatia PNL, a lui Ludovic Orban, fata de USR-PLUS.  Astfel încât USR-PLUS a ajuns la concluzii de genul:

O altă condiţie este că trebuie să lucrăm cu un premier care trece testul onestităţii şi loialităţii. Nu în faţa noastră, ci în faţa alegătorilor. Astăzi Ludovic Orban, prin minciunile la adresa USR, a picat grav acest test. Nu o să acceptăm să fim un CDR 2.0.” (Cătălin Drulă, vicepreşedinte USR PLUS). Cum preşedintele Iohannis a şi anunţat că prima sa opţiune este Ludovic Orban, lucrurile par tranşate. USR PLUS nu va intra într-o  guvernare condusă de Ludovic Orban.

Ce ar avea de câştigat USR PLUS dintr-o guvernare condusă de Orban?

Nimic. Cum scorul USR-PLUS la viitoarele alegeri va fi în marja 10-12%, nu poate emite pretenţii la funcţia de premier, şi se va mulţumi cu 2-3 ministere. Nu-şi va putea impune politicile şi viziunea sa de guvernare, în schimba va deconta, alături de PNL, dezavantajele unei guvernări extrm de complicate, cu pandemia scăpată de sub control şi cu o situaţie economică extrem de precară. Ar trebui să fie parte la restructurarea aparatului bugetar şi a tot felul de constrângeri bugetare, când probabil aprecierile agenţiilor de rating vor duce în jos România, iar  finanţarea externă va deveni problematică.

USR-PLUS trebuie să se consolideze doctrinar şi organizatoric, să-şi mărească resursa umană, şi nu are niciun interes să deconteze, alături de PNL, dezavantajele unei guvernări aproape imposibil de dus în condiţii normale.

PNL nu are cu cine face majoritate

Cu un scor probabil de 30% la alegerile parlamentare, cu încă 10% aduse de PMP şi UDMR (deşi şi intrarea la guvernare a UDMR nu este foarte sigură), PNL are o singură opţiune: să-şi asigure voturile PSD la investirea guvernului Orban, iar apoi să joace cum cântă susţinătorii din umbră. Exact ca în 2007-2008 în timpul guvernării Tariceanu-Geoana. Acum, Orban-Ciolacu. Cum va reacţiona preşedintele Iohannis? Ce vor zice alegătorii PNL, văzându-şi înşelată încrederea cu care au dat voturile PNL? Sunt necunoscute deocamdată. Rămâne ca viitorul să ne arate cum se vor derula evenimentele.

Deocamdată, acesta este scenariul cel mai probabil, aşa cum arăta astăzi scena politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite