Mesajul preşedintelui pentru managerii de spital. „E o luptă contratimp cum n-am avut niciodată”. Ce spune Iohannis despre situaţia de la Suceava

Mesajul preşedintelui pentru managerii de spital. „E o luptă contratimp cum n-am avut niciodată”. Ce spune Iohannis despre situaţia de la Suceava

Klaus Iohannis FOTO presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o videoconferinţă cu managerii de spitale, premierul Ludovic Orban dar şi mai mulţi miniştri. În deschiderea intervenţiei, preşedintele a precizat că în România sunt medici „dedicaţi 100% salvării pacienţilor”, şi a subliniat că protejarea şi dotarea cadrelor medicale este imperativă. De asemenea, şeful Statului a comentat şi despre situaţia de la spitalul din Suceava.

Ştiri pe aceeaşi temă

Klaus Iohannis: Bună ziua! Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, stimaţi participanţi manageri de spitale din România,

Am convocat astăzi această videoconferinţă fiindcă, după părerea mea, este nevoie de această discuţie, pentru a transmite câteva informaţii şi pentru a auzi de la dumneavoastră cu ce probleme vă confruntaţi în spitalele pe care le conduceţi.

Sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde şi de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetăţean.

Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici şi farmacişti, cadre medicale, profesionişti care sunt 100% dedicaţi salvării pacienţilor. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienţilor.

Stimaţi manageri de spitale, ştiu că vă confruntaţi cu probleme reale în contextul acestei situaţii epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, suntem conştienţi.

Cu atât mai mult, în acest context, trebuie să vă canalizaţi toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condiţiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienţi, atenţie, cu protejarea în egală măsură a personalului medical.

Ca atare, vă rog să asiguraţi:

Protejarea medicilor şi a personalului medical. Faceţi tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.

Doi - Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situaţii revoltătoare precum cea de la Spitalul Judeţean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti.

De asemenea, este imperativă dotarea de urgenţă cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi necesari: achiziţia unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante.

Vă rog foarte mult să identificaţi toate sursele de achiziţie!

În contextul în care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate în diferite etape în internarea şi tratarea pacienţilor COVID-19, este necesar să transmiteţi ordine clare către angajaţi privind utilizarea mijloacelor de protecţie.

Să vă informaţi asupra substanţelor care trebuie achiziţionate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătăţii şi a procedurilor de achiziţie. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI şi stabilirea circuitelor funcţionale sunt extrem de importante.

Să realizaţi instruirea personalului şi să informaţi în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unităţi spitaliceşti, ca şi asupra protocoalelor de diagnostic şi tratament pentru COVID-19. Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate nu doar de dumneavoastră, managerii, ci sub coordonarea strictă, clară a Ministerului Sănătăţii.

Este foarte important să asiguraţi programul în ture, pentru evitarea riscului apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică a cadrelor medicale.

Este nevoie să amenajaţi zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală şi de urgenţă pentru identificarea timpurie, izolarea şi îngrijirea pacienţilor.

Trebuie să acoperiţi deficitul de personal, în condiţiile instituite de Decretul Prezidenţial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteţi să apelaţi la voluntari, la studenţi, la cadre medicale militare în rezervă.

Un lucru extrem de important este stăpânirea de sine. Evitaţi panica! Asiguraţi un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiţii de criză, care dă încredere şi pacienţilor, dar şi personalului medical.

Este esenţială o bună comunicare cu autorităţile, cu toţi angajaţii, dar şi cu pacienţii. Şi pacienţii vor să ştie ce se întâmplă.

Mă bazez pe calităţile dumneavoastră manageriale şi umane.

Este o luptă contra timp cum nu am avut niciodată până acum. Trebuie acţionat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare.

Ca măsură preventivă, şi aici mă adresez dumneavoastră, domnule ministru Costache, facilitaţi în primul rând medicilor de familie, dar şi medicilor din alte specialităţi, ca aceştia să poată acorda consultaţii de la distanţă, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiţii de siguranţă, acelor pacienţi care nu necesită neapărat deplasarea la medic. Este foarte important în special pentru persoanele peste 65 de ani, chestiune pe care am discutat-o şi acum câteva ore, şi în şedinţa pe care am avut-o împreună.

De asemenea, domnule ministru, grăbiţi procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultaţiei la distanţă, a posibilităţii transmiterii reţetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri.

Este esenţial să avem elaborat un plan în scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus.

Este un scenariu extrem, ştiu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie să fim pregătiţi. Am luat şi luăm în continuare toate măsurile de prevenţie, de restricţionare, care se pot lua pentru a îngrădi răspândirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie să fie pregătit pentru absolut orice scenariu.

Am văzut ce s-a întâmplat în alte ţări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp şi au apărut probleme majore.

Deci, pe scurt – este bine să fim pregătiţi pentru orice scenariu.

Am lăsat acum pentru final câteva chestiuni mai aplicate, dacă vreţi, mai tehnice.

Experienţa internaţională, dar şi situaţiile înregistrate în ţara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecţiei cu coronavirus, trebuie să fim conştienţi de acest lucru.

Ca atare, cadrele medicale – şi vorbesc de medici, asistente medicale, farmacişti, personal din laboratoare, alt personal medical -, care duc greul în această luptă cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!

Prin redirecţionarea echipamentelor şi materialelor sanitare către medicii şi asistentele care luptă în prima linie şi asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante. Ştiu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar ştiu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziţii în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale - şi în şedinţa pe care am avut-o cu premierul şi cu miniştrii în această dimineaţă am discutat lucrurile şi veţi avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveţi nevoie!

Altă chestiune - prin amenajarea unor zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală puteţi să îmbunătăţiţi net fluxul. 

Prin instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor – repet, pentru a preveni situaţii inadmisibile, cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România, din păcate. Iar prin asigurarea unui program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică, veţi putea să faceţi faţă acestei crize până când ea se termină.

Şi se va termina, şi va depinde de noi toţi câţi români vor fi feriţi de această infecţie. La fel cum depinde şi de oamenii simpli să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alţii şi să respecte măsurile de igienă recomandate de medici.

Atât pentru introducere. Sunt alături de dumneavoastră, sunt alături de tot personalul din unităţile dumneavoastră şi vă asigur: împreună vom face faţă acestei crize.

***

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a participat la o videoconferinţă cu managerii de spitale, Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

Înainte de asta, preşedintele a anunţat că România va intra în carantină totală, exact ca Italia şi Spania. Decizia va intra în vigoare de miercuri. „Ce a fost până acum o recomandare e de acum o obligaţie”, a spus şeful statului. Şi Armata va fi mobilizată. „Pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui să stea practic tot timpul acasă”, a anunţat preşedintele.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările