Ludovic Orban: În curând, o să spună că eu sunt vinovat că Florin Cîţu, în 2000, a fost prins băut la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Liderul PNL, Ludovic Orban, a negat, joi seara, că ar fi ştiut despre episodul cu Florin Cîţu prins beat la volan în Statele Unite, în anul 2000, şi respinge totodată speculaţiile că el ar fi fost sursa acestei dezvăluiri.

Ludovic Orban spune că Florin Cîţu nu l-a informat niciodată despre acest incident, dar consideră că premierul însuşi ar fi trebuit să fie cel care să fi făcut cunoscut opiniei publice acest incident. Ludovic Orban califică drept „minciuni sfruntate” ideea că el ar fi fost cel care a stat în spatele acestor dezvăluiri către presă, care apar în plină competiţie electorală între el şi Florin Cîţu pentru preşedinţia PNL.

„Este o formă penibilă, o formă penibilă de încerca să îl faci vinovat pe preşedintele partidului pentru o vină pe care nu o are. În curând o să spună că eu sunt vinovat că Florin Cîţu, în 2000, a fost prins băut la volan sau că eu sunt vinovat de faptul că Florin Cîţu nu a făcut publică această informaţie…”, a declarat Ludovic Orban, joi seara, la B1 TV.

„Cel care ar fi trebuit să facă publică această informaţie este Florin Cîţu. Dacă Florin Cîţu este supărat pe cineva, ar trebui să fie supărat pe el pentru că el ar fi trebuit să informeze opinia publică cu privire la această întâmplare din viaţa lui, care este totuşi o realitate, s-a întâmplat, face parte din acele părţi din penumbră sau din umbră pe care pot să le aibă mulţi oameni. Cea mai bună cale de a te elibera de astfel de lucruri este să mărturiseşti, să spui tu, să vorbeşti tu despre lucrul respectiv. Cum să fie supărat cineva că o astfel de informaţie apare în spaţiul public? Probabilitatea ca o astfel de informaţie să apară în spaţiul public este uriaşă”, a declarat Ludovic Orban.

Eu, după declaraţiile premierului Cîţu, m-am dus, am întrebat, am dat două telefoane, mi s-a spus să intru pe site-ul respectiv (site-ul instanţei din Iowa, n.r.) şi să bag «Florin Vasile Cîţu», şi mi-a apărut. Orice cetăţean de pe planeta asta, dacă intră pe site-ul respectiv prin căutare pe Google şi bagă «Florin Vasile Cîţu», vede informaţiile legate de subiectul acesta”, a subliniat Ludovic Orban.

El susţine că nici în discuţiile interpersonale, Florin Cîţu nu i-a vorbit niciodată despre acest episod. „În mod normal, ar fi trebuit să îmi spună. Dacă o făcea, i-aş fi spus să facă publică imediat această informaţie. Un astfel de episod nu îl poţi ascunde. Din ce ştiu eu, pentru miniştri certificatul ORNIS nu se face obligatoriu. E adevărat că în el eşti întrebat dacă ai fost condamnat. Nu ştiu dacă a completat acest chestionar”, a mai spus Ludovic Orban.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a evitat să spună dacă i-ar cere sau nu demisia premierului.

„Demisia este un act unilateral. Dacă ar fi să-i cer demisia lui Florin Cîţu, în primă fază nu aş face-o public, aş face-o într-o discuţie între patru ochi, pentru că aşa este normal între colegi, aşa e normal între colegi şi în aparatul guvernamental, fac această menţiune, să-ţi informezi colegii atunci când vrei să-i demiţi din funcţie, să le dai posibilitatea să îşi dea demisia”, a declarat liderul liberal.

Întrebat dacă dezvăluirea despre trecutul primului ministru afectează imaginea Partidului Naţional Liberal, preşedintele PNL a răspuns afirmativ.

Premierul Florin Cîţu a confirmat miercuri că în urmă cu 20 de ani a fost amendat contravenţional în Statele Unite ale Americii pentru conducere sub influenţa alcoolului, afirmând că a fost o greşeală pentru care a plătit foarte scump, fiind obligat la vremea aceea să îşi vândă maşina şi să circule ca pieton timp de un an.

Cîţu a fost întrebat, la finalul şedinţei de guvern, cum comentează informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora în anul 2000, în SUA, a fost „închis” două zile pentru că ar fi condus „sub influenţa drogurilor sau a alcoolului”.

„Da, acum 20 de ani a fost vorba de un DUI (driving under the influence), este vorba de conducere sub influenţa alcoolului. Am plătit amenda respectivă, o amendă foarte mare. (...) Este o contravenţie. Am făcut o greşeală acum 20 de ani. Este interesant că în patru tururi de scrutin nu a apărut această informaţie, apare acum în competiţia internă din PNL”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă.

 Premierul nu a precizat dacă a fost şi reţinut timp de două zile, aşa cum a apărut iniţial în presă, dar a confirmat că a plătit o amendă de peste 1.000 de dolari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite