Liderii ţării au făcut paradă politică de 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După îndemnurile la unitate, fiecare politician a luat-o pe un alt drum. Inquam/ Octav Ganea
După îndemnurile la unitate, fiecare politician a luat-o pe un alt drum. Inquam/ Octav Ganea

Deşi toate discursurile politicienilor de 1 Decembrie au fost marcate de solemnitate şi au îndemnat la unitate şi echilibru, liderii ţării s-au comportat fix invers. După defilarea de la Arcul de Triumf din Capitală, Klaus Iohannis a plecat la Alba-Iulia pentru parada militară din Transilvania, premierul Viorica Dăncilă s-a îndreptat spre Focşani, iar Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au plecat acasă.

Mii de militari au participat sâmbătă, pe 1 Decembrie, la parada organizată în Piaţa Arcului de Triumf, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în tribuna oficială fiind prezenţi aproape toţi liderii politici importanţi ai momentului. În ciuda atacurilor continue dintre preşedinte şi coaliţia de guvernare, alături de Klaus Iohannis s-au aşezat atât premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, cât şi liderul PSD Liviu Dragnea. Acesta anunţase cu doar două zile înainte că nu va participa la niciun eveniment dedicat Centenarului, recomandările medicale interzicându-i să stea în frig. Cu toate acestea, fără a da vreo explicaţie suplimentară, Liviu Dragnea şi-a ocupat locul în tribuna oficială şi a părăsit-o, la final, fără a se mai face văzut la vreun alt eveniment public. Aceeaşi atitudine a avut şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Iohannis, băi de mulţime cu ocazia Centenarului

Spre deosebire de liderii PSD-ALDE, la finalul paradei militare din Capitală,  şeful statului a ales să mai rămână la Arcul de Trimf pentru a da mâna cu cetăţenii şi pentru a le ura „La mulţi ani”. A plecat mai departe la Alba-Iulia, acolo unde, de la ora 15.00, era invitat să participe la o nouă defilare a armatei, dar şi la inaugurarea Monumentului Unirii. Klaus Iohannis a fost întâmpinat în Capitala Unirii cu aplauze şi ovaţii, însă gestul cetăţenilor nu a surprins prea tare, Transilvania fiind una dintre regiunile renumite anti-PSD. După discursul de final, preşedintele s-a plimbat pe lângă mulţime şi a continuat să salute şi să dea mâna cu mai mulţi români, timp în care mai multe persoane au aplaudat şi au scandat „Iohannis”, atât de pe marginea şoselei, cât şi din balcoanele blocurilor din apropiere. Peste 100.000 de oameni au participat la sărbătorirea Centenarului din Alba-Iulia, dintre liderii politici făcându-se remarcaţi preşedintele PNL Ludovic Orban şi Comisarul European pentru politică regională, Corina Creţu.

PSD a sărbătorit Marea Unire în Vrancea

Tot la sigur au încercat să meargă şi liderii social-democraţi, alegând să celebreze Marea Unire la Focşani - unul dintre fiefurile PSD. Premierul Viorica Dăncilă a fost însoţită la parada militară de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, deputatul PSD Florin Iordache, dar şi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi de secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu. 

Ceremoniile de la Focşani s-au încheiat în jurul orei 16.40, însă surpriza a făcut ca Viorica Dăncilă să fie huiduită de o parte dintre oamenii prezenţi. „Poate aşa înţeleg unii să serbeze Ziua Naţională. Eu iau de bun ceea ce văd în ochii oamenilor şi faptul că foarte mulţi oameni au venit la paradă, şi în Bucureşti, şi la Focşani, şi la Alba Iulia. Acest lucru este important. Fiecare reacţionează aşa cum simte", a spus prim-minstrul la finalul evenimentului. Ulterior, şeful Executivului a mers să sărbătorească 1 Decembrie la un restaurant select din Focşani, însoţită de colegii de Cabinet, dar şi de fostul jucător de tenis Ilie Năstase, în calitate de invitat special al serii.

RO+ şi USR, „uniţi” cu Rezist

Membrii USR şi cei ai partidului RO+, fondat de Dacian Cioloş, au asistat la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf alături de cetăţeni şi nu din tribuna oficialităţilor. Aceştia au  transmis pe reţelele de socializare un mesaj de unitate şi solidaritate, în contextul în care surse politice susţin că între cele două formaţiuni politice există negocieri pentru a candida la europarlamentare pe listă comună. 

La finalul zilei, Piaţa Victoriei din Bucureşti a fost ocupată din nou de puţin peste 1.000 de români care au ales să sărbătorească Centenarul Marii Uniri protestând. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite