Legea privind starea de alertă, adoptată de Senat. Camera Deputaţilor are ultimul cuvânt. Şerban Nicolae: A fost o lege lucrată cu furca

Legea privind starea de alertă, adoptată de Senat. Camera Deputaţilor are ultimul cuvânt. Şerban Nicolae: A fost o lege lucrată cu furca

Guvernul Orban e deja în stare de alertă

Legea privind starea de alertă, modificată radical de PSD, a trecut de Senat, 111 voturi fiind pentru, doar opt împotrivă şi 15 abţineri. PNL a anunţat că se abţine, USR a anunţat că nu va vota proiectul de lege.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATe Titus Corlăţean, preşedintele de şedinţă: E o bătaie de joc la adresa Parlamentului ce a făcut Guvernul. 

UPDATE Călin Popescu-Tăriceanu a criticat proiectul de lege trimis de Guvern: „Ar legaliza să numească rudele şi prietenii unde vor ei, dreptul să epureze sistemul administrativ şi să dea contracte fără licitaţii”. Liderul ALDE a precizat că modificările făcute în Senat ar putea permite aplicabilitatea legii. 

UPDATE Senatorul Şerban Nicolae a ironizat proiectul Guvernului, dând exemplu de mai multe greşeli de gramatică. „Acest proiect a fost lucrat cu furca. Rezultatul se vede”

UPDATE USR a acuzat PNL că, în contextul invocării pandemiei, liberalii au redactat proiectul astfel încât fie permisă politizarea administraţiei. Senatorul Radu Mihail a anunţat că USR nu va vota proiectul de lege.

UPDATE Amendamentele aduse permit ca măsurile să fie luate, în funcţie de situaţia pandemică, de la judeţ la judeţ şi de la localitate la localitate. Un amendament propus de Şerban Nicolae şi adoptat ar permite redeschiderea teraselor.

PNL, prin vocea Iuliei Scântei, a anunţat că se va abţine de la votarea propriului proiect. Motivul invocat este că PSd l-a schimbat prea mult faţă de forma iniţială.

UPDATE Proiectul de lege al Guvernului a fost modicat în comisii. Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice, a adus un amendament prin care Parlamentul trebuie să dea un vot în cel mult trei zile de la instituirea stării de alertă. În cazul unui vot majoritar negativ, starea de alertă nu poate fi instituită. 

De asemenea, starea de alertă poate fi instituită doar pe o perioadă de 30 de zile, nu pe o perioadă nedeterminată cum dorea Guvernul. 


Plenul Senatului se reuneşte, marţi, de la ora 14.00, unul dintre proiectele înscrise pe ordinea de zi fiind Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Legea trebuie dezbătută în procedură de urgenţă, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Înainte de întrunirea plenului, parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări trebuie să întocmească raportul.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern prevede ”instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale”.

În mai multe capitole distincte, actul normativ prevede, printre altele, măsuri pentru sectorul economic, în domeniul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, transportului şi infrastructurii, dar şi în domeniul educaţiei.

De asemenea, actul normativ stabileşte regimul sancţiunilor şi contravenţiilor pentru încălcarea restricţiilor instituite în starea de alertă.

Şeful Cancelariei premierul, Ionel Dancă, a anunţat, luni, după şedinţa de Guvern, măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă.

Printre acestea se află obligativitatea purtăriii măştii în spaţiile publice închise, faptul că restaurantele şi mall-urile rămân închise, că firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că are încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate Legea stării de alertă, astfel încât aceasta să intre în vigoare în cât mai scurt timp. Până la intrarea în vigoare a eventualei legi, restricţiile vor fi impuse prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, după încetarea stării de urgenţă, se va intra în starea de alertă, în încercarea a de limita răspândirea pandemiei.

Autorităţile sanitare au precizat, în repetate rânduri, că relaxarea măsurilor, care începe în 15 mai, se va realiza treptat, în paşi de câte două săptămâni, pentru a putea fi evaluate efectele epidemiologice.

În cazul în care numărul îmbolnăvirilor creşte, ar putea fi reintroduse restricţii.

Până luni, la prânz, 15.588 de persoane erau infectate cu noul coronavirus, iar până luni seară numărul deceselor era de 982.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: