Lazăr: România ar trebui să obţină o parte din bunurile sechestrate de Occident de la ruşi ca garanţie până la returnarea tezaurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Lazăr FOTO Arhivă personală
Teodor Lazăr FOTO Arhivă personală

Deputatul Teodor Lazăr susţine că ar trebui demarate discuţii cu partenerii euro-atlantici pentru a fi găsită o soluţie ca o parte de bunurile sechestrate în Occident de la diferiţi oligarhi ruşi sau de la diferite companii să fie trimise spre păstrare şi României ca garanţie, până la reînceperea returnării tezaurului românesc.

„Solicit Guvernului României să discute cu partenerii noştri euro-atlantici şi să găsim o soluţie astfel încât o parte din bunurile sechestrate şi o parte din sumele de bani îngheţate să revină României, ca o garanţie până la returnarea tezaurului furat de bolşevici în urmă cu un secol”, arată deputatul Teodor Lazăr, membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI 

Occidentul a pus sechestru pe bunuri de zeci de miliarde de dolari. În plus, Statele Unite au blocat banii pe care Federaţia Rusă îi deţinea în bănci americane. „Banii şi bunurile pe care există sechestru au doar rol de garanţie. Niciun dolar nu trebuie folosit şi niciun bun nu trebuie utilizat. Toate acestea trebuie păstrate şi vor fi returnate în momentul în care Moscova ne va returna la rândul ei tezaurul pe care l-am trimis la păstrare în timpul primului război mondial şi care a fost ulterior confiscat de bolşevici”, mai spune alesul USR. 

Teodor Lazăr atenţionează că Federaţia Rusă şi-a asumat integral moştenirea Uniunii Sovietice, inclusiv încălcarea promisiunii că va returna României tezaurul trimis la Moscova în 1916.  „În tot acest timp, indiferent de regimul politic de la Moscova, ruşii au refuzat să returneze românilor tezaurul şi aurul pe care noi le-am trimis acolo doar pentru a fi păstrate. Este evident că Moscova nu este un partener de încredere. Dacă Moscova chiar ar fi vrut în îndrepte jaful făcut de bolşevici, ar fi făcut-o până acum. Nu au nicio scuză pentru încălcarea acelei înţelegeri”, completează deputatul. De altfel, Lazăr arată că Banca Naţionala a României are documentele care atestă exact valoarea tezaurului nereturnat de ruşi.  „BNR are documente care atestă transporturile făcute de la Bucureşti la Moscova în timpul primului război mondial. Tot Banca Naţională poate face o estimare exactă a valorii acestora, şi poate calcula dobânda acumulată în tot acest timp”, încheie alesul..

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite