Kuleba, la Bucureşti: Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este să daţi Ucrainei tot ce are nevoie. Ce se întâmplă acum este o bătălie pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Extern al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a precizat că modul de colaborare cel mai bun este ajutorarea ţării sale cu tot ce este nevoie, de la sprijin umanitar la echipamente militare, astfel încât Ucraina să poată să ţine Rusia la distanţă de ţările NATO. Totodată, Kuleba a avertizat că nu este exclusă o agresiune a Moscovei şi la adresa uui membru NATO.

„Fiecare acţiune a lui Putin are un preţ pentru Ucraina. Ceea ce se întâmplă acum nu e doar încercarea Rusiei de a-şi menţine influenţa în această parte a Europei, ci e o bătălie finală. Nu e vorba doar despre Ucraina, ci şi despre Moldova, Georgia şi alte ţări din zonă. Nu am niciun dubiu că vom câştiga această bătălie. Ucraina va câştiga!”, a afirmat Dmytro Kuleba, în conferinţa comună cu Bogdan Aurescu, la Bucureşti.

„„Sunt două componente necesare pentru a câştiga: puterea şi curajul ucrainean şi prietenii care sunt alături de Ucraina. Ajutorul României înseamnă şi ajutor pentru ea însăşi, pentru că securitatea zonei şi a Mării Negre depinde de ce se întâmplă în Ucraina. Pentru cei care cred că Putin nu va testa articolul 5 le spun să nu fie naivi. Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este să daţi Ucrainei tot ce are nevoie.”, a completat liderul diplomaţiei de la Kiev. 

De altfel, ministrul Afacerilor Externe de la Bucureşti a subliniat că ţara sa, dacă este spriinită, îl ţine încă pe Putin departe de agresiunea faţă de un stat membru al NATO: „Ce oferă acum Ucraina pentru lume? Voi ne daţi ce avem nevoie ca să câştigăm, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina ca să nu fie nevoie de Articolul 5 al NATO”.

Bogdan Aurescu a precizat că România a acţionat responsabil pentru a ajuta Ucraina, prin diferite instrumente:„Pot să vă asigură că România, ca stat membru al UE şi NATO, e extrem de responsabil şi asumat faţă de sprijinirea Ucrainei şi faţă de partenerii noştri. UE sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre sprijină aceste demersuri. Lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri.”, a spus liderul diplomaţiei de la Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite