Iohannis respinge miniştrii propuşi de PSD: „Să mai încerce o dată. Eu voi obţine un nou mandat de preşedinte. Nu mă tem de niciun contracandidat“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis - declaraţii / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 4 ian 2019
Klaus Iohannis - declaraţii / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 4 ian 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, oficial, că respinge propunerile făcute de PSD pentru Ministerul Transporturilor (Mircea Drăghici) şi Ministerul Dezvoltării ( Lia Olguţa Vasilescu). „PSD o să aibă ocazia să mai încerce o dată“, a spus Iohannis. Şeful statului a anunţat că nu-l va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, aşa cum a cerut ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. De asemenea, Iohannis a reiterat că va candida la prezidenţiale

Klaus Iohannis: Începem anul 2019, un an cu foarte multe provocări, începem acum, practic, direct cu Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Chiar săptămâna viitoare vom avea vizita Comisiei Europene, pentru a începe în forţă această Preşedinţie. Sunt convins că vom face faţă bine. În continuare avem deja, în luna mai, primele alegeri, sunt alegeri europarlamentare şi de pe acum vreau să spun deja că este foarte important să participăm la aceste alegeri. Cu cât mai mulţi alegători se prezintă la aceste alegeri, cu atât mai clar va fi rezultatul. La sfârşitul anului vom avea alegeri prezidenţiale şi reiterez ce am mai spus, voi intra în competiţie pentru un nou mandat de Preşedinte.

Pe întreg anul 2019, obiectivele mari pe care le am, care sunt obiectivele României, sunt o mai profundă şi mai bună integrare europeană, consolidarea posturii noastre în cadrul NATO şi poate chiar reuşim în cursul acestui an să avem o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, ceea ce, cu siguranţă, ar fi bine, ar fi foarte bine pentru noi. Şi unul din obiectivele mari, foarte importante, pentru mine şi în anul 2019 este consolidarea statului de drept în România, asta însemnând, evident, printre altele, şi continuarea în forţă a luptei împotriva corupţiei.

Personal, obiectivul meu pentru alegerile prezidenţiale este câştigarea unui al doilea mandat de Preşedinte al României.

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Avem o situaţie la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării? Tocmai aţi semnat decretele de revocare ale celor doi miniştri. Ce se întâmplă acum acolo? 

Klaus Iohannis: Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi refuza propunerile înaintate de Prim-ministru, fiindcă aici avem şi argumente de legalitate, dar avem şi argumente de oportunitate. Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicităţii inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de Prim-ministru.

Cu premierul Viorica Dăncilă intenţionaţi să discutaţi despre acest refuz, al doilea?

Klaus Iohannis: Cu doamna prim-ministru intenţionez să discut ori de câte ori mă caută într-o chestiune care priveşte Guvernul.

Cum vedeţi colaborarea cu Prim-ministrul şi cu Guvernul, pe parcursul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene?

Klaus Iohannis: Pe parcursul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe teme europene, voi avea grijă să avem poziţii care ne ajută să îndeplinim cu succes această preşedinţie.

Ne puteţi spune ce aţi decis cu privire la propunerile ministrului justiţiei pentru că, ştim, din nou, v-a cerut să o numiţi pe Adina Florea la şefia DNA?

Klaus Iohannis: În privinţa propunerilor de numire pentru procurori, pentru poziţiile de conducere, aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Este totuşi important de reţinut că domnul ministru a considerat pur şi simplu să trimită aceleaşi propuneri fără modificări, lucru care este cel puţin ciudat, ca să mă exprim aşa.

La nivelul Guvernului se invocă un anumit blocaj care ar putea exista la cele două ministere, neexistând nici titular, nici interimar. Cum vedeţi dumneavoastră această situaţie?

Klaus Iohannis: Această situaţie o văd foarte simplu. Atâta vreme cât există un ministru pe scaunul de ministru, nu există blocaj. Iar dacă PSD doreşte alţi miniştri, n-are decât să facă paşii prevăzuţi de Constituţie.

Social-democraţii spun că au făcut deja aceşti paşi, că au venit deja cu două propuneri şi că dumneavoastră, practic, din punct de vedere constituţional, nu mai puteaţi refuza aceste propuneri.

Klaus Iohannis: Da, o să aibă ocazia să mai încerce o dată.

Cum vedeţi lipsa bugetului de stat, a unui proiect la începutul lunii ianuarie, faptul că e posibil să ajungă abia la sfârşitul lunii în guvern şi apoi la Parlament?

Klaus Iohannis: Ei, iată, asta este o problemă gravă. Eu am pus această întrebare deja în decembrie, dacă vă amintiţi, şi o mai pun o dată: unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp, PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie cu proiectul de buget. Nu există la momentul acesta nici un proiect de buget. Ba dimpotrivă, în loc să se ocupe de buget, fiindcă toată lumea are nevoie de bugetul pe anul în curs, este deja târziu, se ocupă de schimbat şefi de la ANAF şi din alte poziţii, lucru care mie îmi dă foarte mult de gândit. Probabil există probleme cu bugetul. Aceste lucruri trebuie să le explice de urgenţă PSD şi să vină cu un proiect de buget.

Domnule Preşedinte, şi pentru că vorbeaţi despre candidatura dumneavoastră, sunteţi optimist? Care ar fi contracandidaţii de care vă temeţi, totuşi?

Klaus Iohannis: Da, sunt foarte optimist. Nu mă tem de niciun contracandidat. Nu mă tem niciodată de contracandidaţi. Alegerile sunt alegeri. Cine doreşte să obţină un mandat trebuie să se prezinte în postura de candidat. Eu mă voi prezenta şi sunt optimist, da!

Şi cum vedeţi o cursă prezidenţială cu Liviu Dragnea?

Klaus Iohannis: Eu cred că orice cursă electorală are un parcurs pe care îl cunoaştem, cu campanie electorală, dar, în final, important este ce doresc alegătorii. Şi la sfârşitul anului 2019 vom şti ce Preşedinte şi-au dorit românii.

Aş reveni la documentele pe care vi le-a trimis ministrul justiţiei în ceea ce priveşte finalizarea procedurii de revocare a Procurorului General. Când veţi lua o decizie în acest sens?

Klaus Iohannis: Aici pot să vă răspund foarte simplu: domnul ministru, probabil neavând altă treabă mai bună de făcut, ne-a mai trimis încă o dată documentele pe care le trimisese pentru revocare. În această etapă, pot să vă răspund foarte simplu: nu voi revoca pe Procurorul General Augustin Lazăr.

De ce? Care ar fi motivele?

Klaus Iohannis: Astea le-am mai explicat, dar îmi face plăcere să vă mai spun încă o dată. Procurorul General Lazăr face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulţumit de activitatea domniei sale, iar evaluarea, sau aşa zisa evaluare, pe care a prezentat-o ministrul justiţiei nu satisface rigorile legii.

Revenim puţin la finalul acestui an şi la alegerile prezidenţiale. Spuneaţi că veţi candida pentru un al doilea mandat. Ce partid politic vă susţine?

Klaus Iohannis: Clar, mă susţine PNL. Este partidul din care provin, este partidul care a hotărât de multă vreme că mă va susţine pentru un al doilea mandat.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională în urma semnării decretului de prelungire a mandatului Şefului Statului Major. Cum vedeţi acest demers, pe care l-a anunţat Premierul?

Klaus Iohannis: Eu văd că nu se poate sesiza Curtea Constituţională. Eu am semnat acel decret, fiindcă aşa îmi permite legea. Legea specifică, spune clar. Mandatul şefului Statului Major poate fi prelungit. Una la mână, nu scrie niciunde în lege că Preşedintele trebuie să aştepte propunerea ministrului pentru prelungire. Doi, vă daţi seama ce ar fi fost ca România să nu aibă şef al Armatei. Este inadmisibil şi imposibil aşa ceva. Iar PSD, care a fost incapabil să vină cu o propunere serioasă, nu are decât să stea şi să se mai gândească. Eu nu am cum să stau în România fără şef al Armatei, drept pentru care am prelungit mandatul generalului Ciucă, care a făcut o treabă foarte bună în cei patru ani. Stau foarte liniştit cu el ca şef al Armatei pentru încă un an de zile. Mi se pare o soluţie foarte bună, o soluţie care este perfect pe lege şi pe Constituţie.

Deci nu există nici un conflict juridic de natură constituţională, aşa cum sugerau, de altfel, social-democraţii?

Klaus Iohannis: Bineînţeles că nu există niciun conflict, nu există absolut niciun conflict şi nicio discuţie pe această temă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite