VIDEO România e lovită şi de inundaţii masive. Iohannis: Nu mai e suficient să construim diguri, trebuie să împădurim. E consecinţa schimbărilor climatice

VIDEO România e lovită şi de inundaţii masive. Iohannis: Nu mai e suficient să construim diguri, trebuie să împădurim. E consecinţa schimbărilor climatice

Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat miercuri la cele mai severe inundaţii din ultimii ani. Acesta a subliniat că este nevoie de o schimbare de mentalitate, că „digurile nu mai sunt suficiente” şi că este nevoie de împădurire.

Klaus Iohannis: Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundaţii severe, care au afectat viaţa a mii de români şi au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, şi o altă situaţie gravă, cu consecinţe pe termen lung pentru toţi cei aflaţi în aceste zone sinistrate.

Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autorităţile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile şi a le asigura celor afectaţi ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice.

Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate.

Din nefericire, inundaţiile cu consecinţe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România şi trebuie să fim mult mai bine pregătiţi în a le gestiona. Soluţiile există şi ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecinţa amplificării schimbărilor climatice şi a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră.

Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundaţii severe şi numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situaţii de o asemenea amploare. Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Digurile nu sunt suficiente.

Conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire sunt soluţii aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru protecţia malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundaţiilor.

O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exerciţiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcţionată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, aşa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate şi să aibă drept efect prevenirea unor inundaţii similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave.

Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente.

În acelaşi timp, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor, fac un apel către cetăţeni: Rămâneţi vigilenţi, fiţi precauţi şi evitaţi deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunităţile şi localităţile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităţilor de a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate, ca urmare a acestor inundaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările